Zašto štimamo gitaru po notama EADGBe


Zašto štimamo gitaru po notama EADGBE ? Jeste li se ikad zapitali zašto gitaru štimamo po notama – tonovima EADGBe ?

Odabir ovog redoslijeda intervala EADGBe, od 6. žice prema 1. žici prilično je čudan. Zašto je baš taj redoslijed intervala odabran za gitaru ?

 

Zašto štimamo gitaru po notama EADGBE ?


Standardno štimanje :

Standardna intonacija (štim) po kojem inače štimamo gitaru, sastoji se od mol akorda (Em) i od dur akorda (G). Ukoliko svirate sve prazne žice na gitari, tada svirate Em11 akord. Također, sve note zajedno grade Em i G pentatonik skalu.

Koliko god interesanto bilo, nije baš najkorisnije u praktičnom smislu. Em11 akord nije baš najugodniji i najomiljeniji akord za svirati, a ni tonovi EADGBe nisu dio jedne, nazovimo je univerzalne grupe nota, da bi opravdali zašto su baš oni odabrani da budu standardna intonacija gitare. Uzmemo li sve to u obzir, nameće se pitanje zašto su ti tonovi standardni dio gitare zadnjih 500 godina, još od vremena 5 žičanih gitara iz 1500 godine.

Na gotovo svakom drugom instrumentu, poput mandoline, violine, violončela, intonacija je podešena po kvintama. Drugim riječima, na navedenim instrumentima, interval između svake “prazne” žice je čista kvinta.

Kod gitara je to potpuno drugačije, intonacija se sastoji od tri intervala čistih kvarta, nakon čega slijedi velika terca (G do B) i još jednom čistom kvartom (od 2. žice B do 1. žice e). Pogledajte donji dijagram :

zašto štimamo gitaru

NAPOMENA: Gornji dijagram prikazuje odnos od žice do žice po metodi štimanja od 5 praga za standardnu gitaru od 6 žica. Možete primjetiti da se pri štimanju 2. B žice – na trećoj žici sviramo interval pola stepena niže u odnosnu na ostale žice.


Kada je počeo ovakav način štimanja ?

 

gitara Battente

Prije otprilike pet stotina godina (početkom 16. stoljeća), intonacija je već bila postavljena na prvim gitarama koje su tada imale 5 žica.

(gitara Battente) – Kasnije je dodana 6. E

 

žica. (slike starih gitara možete pogledati ovdje)

Kasnije, kada su majstori, koji su gradili gitare dodali 6. E žicu gitarama, bilo je jednostavno sastaviti redosljed čistih kvarta (osim navedene 3. žice), što je rezultiralo standardnom intonacijom kojom se koristimo i danas.

Dakle, prije stotine godina, majstori gitara željeli su stvoriti metodu štimanja koja će pojednostaviti hvatove i prijelaze među akordima, minimizirati ukupno kretanje ruke, te prirodnije kretanje prstiju po hvataljci – posebno kod sviranja ljestvica ili arpeggia.

Standardno štimanje gitare po intervalima EADGBe, zamišljeno je da nam olakša sviranje ljestica, akorda i njihovih obrtaja.

Također treba napomenuti, da odabir intonacije za žičane instrumente ovisilo je od dva osnovna faktora : kolika je duljina skale (hvataljke) i način na koji se instrumenti sviraju. Primjer, violina ima stoječi način sviranja, violončelo – sjedeći, ali opet različit od gitare itd…

Nadam se da vam je ovaj članak bio zanimljiv i pružio vam donekle uvid u to kako se razvilo standardno štimanje gitare i zašto štimamo gitaru po notama EADGBe.

 

Mala Škola Gitare - komentari