Zašto naučiti note na gitari

Zašto naučiti note na gitari. Kod mnogih početnika na gitari koji kreću u avanturu samoukog učenja gitare nameće se pitanje dali je potrebno naučiti note na gitari da biste je znali svirati. Kako je uopće moguće pisati glazbu, skladati ili svirati ako neznamo note ? Pa vjerovali ili ne imamo mnogo samoukih gitarista koji neznaju niti jednu notu što odsviraju i bez obzira snalaze se na gitari više nego odlično.

Imao sam priliku razgovarati s jednim samoukim gitaristom koji je između ostalog sjajan glazbenik i jako cijenjen u užem glazbenom krugu. Konkretno u njegovom slučaju rekao je da kad počinjao svirati gitaru nije poznavao note na hvataljci dugi niz godina, odnosno kako sam kaže naučio je svirati osnovne forme akorda za gitaru i ostalo se oslanjao jedino na vlastiti sluh. Dakle, u njegovom je slučaju to bilo dovoljno da tada odsvira svoje omiljene pjesme i po sluhu improvizira kroz jednostavniju progresiju akorda u pjesmi.

Ali u nastavku, kako sam kaže, prosviravanja bezbroj pjesama na gitari postao je svjestan da činjenice da je iz razloga što ne raspoznaje note na gitari izrazito limitiran i ograničen u samom glazbenom izražavanju.

U nastavku našeg razgovora izdvojio bi, odnosno citirao jedan dio za koji mislim da je izrazito važan za sve početnike na gitari.

„Jednom kad sam odlučio učiti note i način na koji je primjenjuju u gradnji akorda, skala i ostalim različitim situacijama, stvari sa mog gledišta počele su se mijenjati, te je sve što sam svirao počelo dobivati formu, postalo je puno jasnije i logičnije. Moja kvaliteta sviranja i znanje otišli su na potpuno novi nivo“

Dakle, vjerujem da bi iz iskustva mnogih gitarista dobili sličan odgovor na ovu temu. To sad dakako ne znači da biste se trebali potpuno i samo posvetiti notama, skalama itd… Treba ići korak po korak, imati plan, učiti sustavno i s razumijevanjem, te postepeno kako budete savladavali gradivo glazbene teorije,početi primjenjivati to znanje na gitaru.

Uzmite si malo vremena, proučite žicu po žicu te gdje su note pozicionirane. Čim savladate taj dio promjeniti će se način na koji sviramo jer ćete početi raspoznavati note. Kao drugo, preporučio bi vam počnete proučavati konstrukciju akorda i naravno skala, njihov odnos i note koje ih čine. Sljedeći korak je pokušati analizirati ono što svirate.

Uzmimo jedan primjer, recimo kad vježbate akorde, svirajte akord žicu po žicu i izgovarajte na glas imena nota kojih svirate i pokušajte ih zapamtiti. Po istom principu pokušajte to i sa skalama.

Naravno, malo je vjerovatno da će itko zapamtiti sve note pri prvom sviranju, ali uz konstanto ponavljanje s vremenom zapamtiti ćete njihov položaj na hvataljci gitari.

Morate biti svjesni da učenje nota na gitari nije nešto što savlada preko noći. Potrebno je uložiti vremena i truda ali kasnije će vam se sav taj rad i trud trostruko isplatiti neovisno koji ćete stil glazbe svirati.

Zašto naučiti note na gitari :

Nabrojati ću nekoliko razloga zašto naučiti note na gitari može vam koristiti u daljnjem sviranju, pa krenimo

Promjena tonaliteta :

Poznavanje nota na gitari olakšava vam mijenjati tonalitete u pjesmama. Dali vam se kada dogodilo da se pronašli vašu omiljenu pjesmu s akordima, ali original verzija je previsoka za vaše vokalne mogućnosti ? Ukoliko je tako, to je dobar primjer gdje bi trebalo promjeniti tonalitet i prilagoditi ga svom glasu. Prvi dobar razlog zašto naučiti note na gitari.

Barre akordi ili pokretni akordi :

Kad savladate osnove hvatove barre akorda i njihove različite forme, poznavanje nota na šestoj E i petoj A žici omogućuje vam da barre akorde pomičete i svirate po cijelom vratu gitare ovisno koji vam akord i priroda akorda treba. Dakle s nekoliko forma barre akorda i poznavanja nota  na samo dvije žice gitare možete savladati bar 120 različitih akorda, a i više !

Gradnja akorda :

Razumijevanje i pronalaženje nota na žicama pomaže vam da shvatite kako se grade akordi, također da lakše prepoznate akorde, shvatite konstrukciju akorda te jednostavno i lako mjenjate njihovu prirodu maj7, m7, add9, sus4, dim, sus2 itd…

Skale :

Mogućnost raspoznavanja nota u skalama omogućiti će vam da shvatite odnos skala i akorda, odnosno kada i kako ih primjeniti. Skale su odličan razlog zašto naučiti note na gitari.

Soliranje :

Momentalno raspoznavanje nota na hvataljci omogućuje vam da se slobodno krećete skalama po vratu gore-dole, da koristite skale u različitim pozicijama te da se na taj način izrazite bolje pri samom soliranju. Također moramo dodati i razumijevanje melodije koje sviramo te koju ćemo skalu aplicirati uz melodiju ili harme. Dakle za sve koji se upuštaju u učenje skala – razumijevanje nota i soliranje idu jedno uz drugo.

Komunikacija :

Kada svirate u bandu komunikacija s vašim kolegama iz benda je jako bitna. Razumijevanje osnove glazbe olakšava komunikaciju među glazbenicima. Kada poznajete svoj instrument note su glazbeni rječnik kojim možete kratko i jasno prenijeti kolegama što svirate i kako, te samim time imati kvalitetnije i produktivnije probe i naravno stvarati bolju glazbu.

Ako imate još koji dobar razlog zašto naučiti note na gitari podijelite ga s nama u kometarima.
Mala Škola Gitare - komentari