Yamaha Silent Guitar SLG200N – Recenzija


Yamaha Silent Guitar SLG200N. Yamahina serija SLG (poznata kao Silent guitar) nudi dva osnovna modela gitare : klasična gitara s plastičnim žicama i akustična gitara s metalnim žicama. Oba modela dolaze u četiri različita finiša : Natural Satin, Natural, Black i Sunburst. Ono što me najviše dojmilo na ovoj gitari jest elektronika. Radi se novom, unaprijeđenom SRT preamp sistemu koja je Yamaha nedavno predstavila. SRT preamp sistem prenosi kristalo čisti studio zvuk, bez obzira dali se koristi za potrebe vježbe, live izvedbe ili snimanja u studiju.

Yamaha Silent Guitar SLG200N – Kvaliteta izrade :

Danas ću se osvrnuti na najnoviji model Silent gitare Yamaha SLG200N. Radi se o verziji SLG-a u klasičnoj izvedbi s najlonskim žicama. Ono što me posebno dojmilo jest da uz gitaru dolazi odličan, kompaktan softcase (kofer) – original od Yamahe, koji će kvalitetno zaštiti gitaru u bilo kakvim uvjetima. Za one glazbenike koji često putuje ovo je izrazito važno.

Vjerujem da se Yamaha dodatno potrudila oko same zaštite instrumenta iz razloga što se Silent gitare rasklapaju. Gornji dio otvorenog okvira gitare odvaja se radi sigurnosti u prijevozu – što je potpuno logično i drago mi je da su inženjeri u Yamahi razmišljali i o tim pojedinostima.

Okvir gitare izrađen je od rosewood-a i javora. Pri izradi posebno se obratila pozornost na dio okvira koji “leži” na nozi – taj dio okvira izrađen je od kvalitetnog mahagonija. Gitara je izrazito lagana, super leži u ruci i što je najbitnije zvuči fantastično ! Središnja jezgra gitare izrađena od kvalitetnog mahagonija, tu se nalazi SRT preamp sistema i sve potrebne kontrole i izlazi.

Yamaha Silent Guitar SLG200N, Yamaha SLG200N

Yamaha Silent Guitar SLG200N – Finiš :

Finiš gitare je izrazito kvalitetan i atraktivan. Model kojeg sam svirao u trgovini imao je finiš – Natural Satin. Fantastična tekstura drveta i obrada. Kao što sam napomenuo, dostupne su i druge opcije boja.

Kao zaštita od trzanja, tu je mali diskretni pickguard koji je napravljen od crne plastike. Vrat je od mahagonija s plitkim i širokim profilom hvataljke što će odlično odgovarati svakom gitaristu koji je naviknut na standardnu klasičnu gitaru.

Glava gitare jednaka je standardnoj klasičnoj gitari. Par od po tri mašinice nalaze se na lijevoj i desnoj glave, u sredini se nalazi mali poklopac koji se po potrebi skida ukoliko se rade podešavanja na šipki vrata. Mogućnost podešavanja vrata kod ove klasične gitare je velika prednost za mnoge, obzirom da klasični modeli ne nude tu opciju. Yamaha već dugi niz godina koristi šipku u vratu kod klasičnih gitara i time daju dodatne mogućnosti gitaristima da kontroliraju visinu svojih žica kao što imaju tu mogućnost kod akustičnih i električnih gitara.

Gitaru možete kupiti u najvećoj europskoj online trgovini Thomann uz 3 godišnje jamstvo i pravo povrata od 30 dana. Thomannovu ponudu Yamaha SLG200N gitara možete pogledati ovdje.

Yamaha Silent Guitar SLG200N – Visoko kvalitetni zvuk :

Kao što sam naveo, u središtu gitare nalazi se Yamahin studijski pick-up i preamp SRT (Studio Response Technology) koji modelira zvuk koncertne klasične gitare snimljene visokokvalitetnim mikrofonima u profesionalnom studiju za snimanje. Sustav uključuje uobičajene kontrole tona i glasnoće te dodatni potenciometar za podešavanje omjera zvuka pickup-a u odnosu na zvuk preamp-a. SRT također nudi mogućnost dodavanja različitih digitanih efekata kao što je reverb.

Tu je i Aux kontrola, ulaz za spajanje MP3 playera ili nekog drugog uređaja i izlaz za spajanje u pojačalo ili mikser. SRT ima mogućnost napajanja s dvije AA baterije ili adapterom. Ova gitara spojena u kvalitetno pojačalo ili razglas daje izrazito topao i bogat zvuk te zvuči kao vrhunska klasična gitara.

 

Yamaha Silent Guitar SLG200N – Zaključak :

Ovo je izrazito kvalitetan instrument koji je posebno praktičan i koristan za sve koji sviraju uživo, posebno za jazz trio i solo gitariste. Yamaha SLG200N je definitivno izbor za sve koje se one koji bave ozbiljno glazbom. Svakako preporuka svima !

Recenzija
Datum recenzije
Proizvod
Yamaha Silent Guitar SLG200N
Naša ocjena
51star1star1star1star1star

Mala Škola Gitare - komentari