Yamaha F310p – Akustična gitara za početnike

Akustična gitara Yamaha F310p je poprilično dugi niz godina na tržištu, što govori o popularnosti i kvaliteti ove akustične gitare za početnike. Imao sam priliku testirati ovu gitaru, odnosno dobio sam je na posudbu na par dana od mojeg učenika koji je istu kupio prošli tjedan i izrazito je zadovoljan s onime što je dobio, pa sam odlučio s vama podijeliti moje skromno mišljenje vezano za ovaj istrument u nadi da će vam pomoći ukoliko ste razmišljali o nabavi akustične gitare Yamaha F310p.

Akustična gitara Yamaha F310p – Izrada 

Tijelo je standard dreadnought oblika. Prednja ploča izrađena je od smreke (sitkanska smreka) što je standardno za ovu kategoriju gitare. Sitkanska smreka je izrazito kvaliteto drvo koje se osim kod gitara koristi i kod izrade gudačkih instrumenata. Stražnja ploča i bočne stranice rezonantne kutije izrađene su od Meranti drva koji je karakterističan po tamnijoj crveno-smeđoj boji i grublje taksture. Obzirom da se jednostavno obrađuje Merati drvo je popularno i kod izrade vrata gitare.

Vrat gitare Yamaha F310p je izrađen od Nato drveta, kao i kod klasične gitare Yamaha C40. Hvataljka je standardno Palisander (Rosewood). Dakle, uzevši u obzirom kategoriju cijenovnog ranga ove girate, navedeni materijali izrade su standard.

Dužina skale = 634 mm

Dubina rezonantne kutije = 116 mm

Širina vrata gitare/hvataljke = 43 mm

Gitaru možete kupiti u najvećoj europskoj online trgovini Thomann uz 3 godišnje jamstvo i pravo povrata od 30 dana. Thomannovu ponudu Yamaha F310p gitara možete pogledati ovdje.

akustična gitara yamaha f310p, akustična gitara yamaha f310, yamaha f310 cijena, yamaha gitare, yamaha F310p

Akustična gitara Yamaha F310p – Zvuk 

Zvuk gitare je izrazito bistar i izbalansiran, posebno mi se sviđala rezonancija basa koja je jako prisutna ali taman na granici gdje treba. Obzirom na zvuk ovo je odlična gitara za stilove glazbe poput folk-a, pop-a i rock balada ali vjerujem da bi se i u drugim žanrovima savršeno uklopila. Primjerak koji sam testirao je nova serija F310p. U odnosu na starije verzije ovaj model zvuči bolje i više izbalansirano, što kod nekih proizvođača drugih brendova nije često slučaj kada rade “update” na seriji. Jedina zamjerka je na žice koje su došle uz gitaru. Bile prilično loše kvalitete, zato savjetujem promjenu žica momentalno nakon kupnje jer ova gitara to svakako zaslužuje. S novim žicama gitara će zvučati bar 40 % bolje, vjerujte mi !

Akustična gitara Yamaha F310p – Zaključak 

Akustična gitara Yamaha F310p je odličan istrument po izrazito povoljnoj cijeni. Ova gitara je svakako moja preporuka svim početnicima koji planiraju kupovinu svoje prve akustične gitare. Cijene se kreću oko 120 € – 140 € ovisno gdje kupujete.

Yamaha je dizajnirala ovu gitaru isključivo za početnike i malo naprednije gitariste. Yamaha F310p dolazi u dvije verzije – bez elektronike i s elektronikom. Ovaj model koji sam isprobao bio je bez elektronike ali vjerujem da i iskusniji gitaristi nebi imali ništa protiv da im ova gitara (model s elektronikom) bude back-up gitara na pozornici ili prva gitara za pratnju.

Ono što mi se uvijek sviđalo kod Yamaha gitara jest činjenica da su te gitare izrađene da traju jako jako dugo. Imao sam priliku vidjeti Yamaha akustične gitare starije od 20 godina koje zvuče nevjerovatno, bez obzira o kategoriji instrumenta, odnosno dali su početničke gitare ili za profesionalce.

Setup gitare je savršeno napravljen. Intonacija je bila izrazito dobra. Gitara nema običaj da se brzo raštimava ni nakon 2 sata sviranja, što govori da su mašinice (zatezači žica) dobre kvalitete. Možda mala korekcija na višim žicama ali to je sasvim normalno za akustične gitare u ovom rangu.

Moj zaključak je da se radi o odličnoj akustičnoj gitari za početnike s predivnim zvukom i odličnim finišom.

Ukupna ocjena : 5 Recenzija
Datum recenzije
Proizvod
Yamaha F310p
Naša ocjena
51star1star1star1star1star

Mala Škola Gitare - komentari