Yamaha APX500III elektro-akustična gitara – Recenzija

Elektro akustična gitara Yamaha APX500III – recenzija. Imao sam priliku prošli tjedan “družiti se” cca 2 sata s ovom gitarom pa sam odlučio podijeliti s vama moje skromno mišljenje vezano za Yamaha APX500III.

Akustična gitara Yamaha APX500III treća je generacija APX500 serije koja je trenutno dostupna u glazbenim trgovinama.

Ova gitara spada u kategoriju budget gitara (raspon cijene od 340 €380 €), ali sama činjenica da se Yamaha odlučila na proizvodnju treće generacije modela APX500 govori mnogo o samoj popularnosti gitare.

APX serija jedan je od pionira elektro-akustičnih gitara. Također u Guitar World časopisu i na službenim stranicama Yamahe pročitao sam da se radi o najprodavanijoj elektro-akustičnoj gitari ikad ! Sjećam se da sam prije mnogo godina imao prilike probati prvu seriju i sjećam se da me oduševila.

Yamaha APX500III – Tijelo i vrat : 

Materijali korišteni u izradi su standardni za ovaj cijenovni rang (smreka, jasen), ali bez obzira gitara djeluje dobro “složena”, vrat lijepo leži i jako je dobar osjećaj imati ovu gitaru u rukama. Vjerujte mi kad naručujete gitare od Yamahe budite sigurni da će gitara stići sa postavljenim setupom.

APX serija ima volumenski manju rezonantnu kutiju što mnogima odgovara radi većeg komfora pri sviranju u odnosu na standardnu western/dreadnought gitaru, posebno onima niže građe. Laminatna konstrukcija gitare daje joj puno veću stabilnost i otpornost na vlagu i ekstremne temperature što je čini idealnom gitarom za ponijeti na plažu ili recimo za gitariste koji imaju svirke uz plažu u beach barovima, restoranima, terasama gdje je vlaga i te kako izražena i može naštetiti opremi općenito.

Gitaru možete kupiti u najvećoj europskoj online trgovini Thomann uz 3 godišnje jamstvo i pravo povrata od 30 dana. Thomannovu ponudu Yamaha APX500III gitara možete pogledati ovdje.

Prednja ploča rezonantne kutije izrađena je od smreke dok su bočne strane i stažnja ploča izažene od nato drveta. Vrat je također od nato drveta dok je hvataljaka (22 polja) od palisandera. Tvorničke specifikacije možete pronaći ovdje.

Yamaha APX500III – Hardware i Elektronika : 

Elektro akustična gitara APX500III ima ugrađen Yamaha sistem 66 pick-up. Radi se o pre-ampu (pretpojačalo) koje koristi AA baterije sa piezo pickup-om ispod konjića. Također na raspolaganju su vam EQ kontole – Low, Mid i High i naravno Volume.

yamaha apx500iii pickup

Odličan dodatak je kontrola Mid-range frekvencije kao i ugrađen digitalni štimer koji odlično reagira.  Ostatak hardware-a na gitari je prilično standardan i ništa posebno za izdvojiti ali dovoljan da od odradi ono što se od njega očekuje.

Yamaha APX500III – Zvuk : 

Gitaru sam testirao sa i bez spajanja na pojačalo. Što se same akustike tiče Yamaha APX500 III ima itekako pun i bogat zvuk bez obzira na manje tijelo. Prepoznatljivi ovalni otvor na rezonatnoj kutiji dopušta širok low-end što daje jedan prirodni balans bas frekvenciji ali opet ujednačeno s srednjim i visokim tonovima. Još bolji balans osjeti se pri spajanju APX500 III na akustično pojačalo gdje pomoću EQ na predpojačalu možete dodatno fino uštimati kompletan tonski balans i omjer.

Zaključak :

Elektro akustična gitara Yamaha APX500III ima definitivno mnogo za ponuditi – svirački komfor, lijepi finiš i izgled, pristojan hardware, odličnu elektroniku i zvuk pogodan kako za fingerstyle gitariste tako i za ritam gitariste. U njenom cijenovnom rangu definitivno je među top 3 best buy elektro akustične gitare.

Yamaha je ponovno odradila odličan posao. Svakako preporučam kako početnicima tako i iskusnijim gitaristima kojima će i te kako biti dobar partner na pozornici.

Ukoliko tražite početničku dreadnought/western akustičnu gitaru za početnika od Yamahe svakako preporučam da pročitate recenziju Yamaha F310p.


Recenzija
Datum recenzije
Proizvod
Yamaha APX500III
Naša ocjena
51star1star1star1star1star

Mala Škola Gitare - komentari