Trzalice za gitaru – 3 osnovne trzalice

Trzalice za gitaru. U ovom članku obraditi ćemo temu kako odabrati pravu trzalicu za gitaru. Mnogo početnika, ali i naprednih gitarista zanemaruje važnost pravilnog odabira trzalice, ovisno o stilu glazbe kojeg sviraju. Trzalica je jedan od glavnih alata svakog gitarista i pravilan odabir uvelike utječe na kvalitetu same izvedbe ali i savladavanja različitih gitarskih tehnika.

Iz tog razloga odlučio sam s vama podijeliti nekoliko savjeta koje dajem svojim učenicima sa ciljem da jednostavnije i lakše odaberu trzalicu za gitaru, odnosno da izaberu pravilnu trzalicu za ono što sviraju, te da podignu kvalitetu izvedbe i napreduju u daljnjem vježbanju gitare.

Objasniti ćemo koje trzalice za gitaru su najprikladnije, ovisno o pjesmi, vrsti ili stilu glazbe. Trzalica je od svojih samih početaka evoluirala, te danas imamo veliku paletu različitih trzalica za različitu namjenu – različite debljine, različiti materijali i oblici. No, danas nećemo danas ulaziti u detaljnu analizu svih trzalica za gitaru, nego ćemo pojednostaviti i navesti one koje najčešće koristimo u popularnoj glazbi.

Na samom početku, savjetujem svima, kako početnicima, pa tako i onima naprednijima da uvijek imaju 3 različite vrste trzalica uz sebe.

Krenimo redom, prvo – postaviti ću vam par pitanja  :

  • Sa koliko različitih trzalica za gitaru trenutno svirate?
  • Kada odaberete trzalicu s kojom ćete svirati, dali je odaberete ciljano – jer znate da će tehnika ili pjesma koju svirate zvučati bolje ili je odabrete iz razloga što vam je trenutno baš ta trzalica za gitaru pri ruci?

Ako je odgovor na prvo pitanje “S jednom” i odgovor na drugo pitanje “Jer je pri ruci” nastavite čitati da to ispravimo. 

Trzalice za gitaru – 3 osnovne trzalice

Ono što savjetujem svojim učenicima i svima koji sviraju gitaru je da imaju uvijek pri ruci sljedeće 3 trzalice :

  1. Jednu trzalicu za ritam – trzanje akorda kroz pjesmu
  2. Jednu trzalicu za prebiranje akorda (kao primjer pjesme kao što su “Time Of Your Life” od Green Day-a)
  3. Jednu trzalicu za stilove kao što su Jazz, Metal, Rock ili bilo koji drugi stil glazbe koji zahtijeva trzanje žica individualno (primjer: Riff akordi ili solaže u pjesmi)

Pri odabiru trzalice za gitaru, preporučam da kupite trzalice poznatih prizvođača trazlica, kao što su Jim Dunlop. Posebno preporučam seriju Dunlop Nylon koja je standard.

trzalice za gitaru

Trzalica za ritam gitaru

Trzalica za gitaru br.1 – Trzalica za ritmiku – trzanje akorda. Ukoliko svirate pjesme gdje se mnogo svira pratnja (akordi) – ritam gitara, preporučam vam da odaberete trzalicu debljine 0,46 mm (Light). Ovom debljinom trzalice dobiti ćete bogat zvuk pri sviranju (trzanju) akorda. Također, ova debljina trzalice je jednostavna za kontrolu dinamike ritma pri samoj izvedbi.

Trzalica za prebiranje akorda

Trzalica za gitaru br.2 – Trzalica za prebiranje akorda. Za pjesme gdje se akordi trebaju više prebirati, a manje trzati, potrebno je odabrati deblju trzalicu. Preporučena debljina trzalice je od 0,55 mm – 0,73  mm (Medium). Ove debljine su najpopularnije i najprodavanije trzalice za gitaru. Mnogo gitarista koristi ovu debljinu trzalice za prebiranje i trzanje akorda.

Pri prebiranju akorda, primjetiti ćete da akord, odnosno žice koje prebirete zvuče tiše nego pri trzanju akorda. To je iz razloga što pri trzanju sviramo više žica odjednom, a kod prebiranjanja sviramo žice pojedinačno. Da bi glasnoća ritma i prebiranja bila ujednačena (recimo da svirate duo gitara – dvije gitare), za prebiranje je potrebno odabrati deblju trzalicu, što podiže glasnoću prebiranih žica koje sviramo i tako dobijamo balans glasnoće između ritam gitare i gitare na kojoj se prebiru žice.

U ovom slučaju, korištenje deblje trzalice za gitaru pomoći će vam da lakše “pogodite” trznete željenu žicu pri prebiranju. Tanje trzalice se ne savjetuju iz razloga što se pri prebiranju više savijaju, što smanjuje kontrolu u izvedbi jer postoji mogućnost da nenamjerno trznete susjednu žicu.

Trzalica za Jazz, Metal i Rock

Trzalica za gitaru br.3 – Trzalica za Jazz, Metal, Rock ili bilo koji stil glazbe gdje imamo riff akorde ili solo dionice. Za stilove glazbe, poput recimo Metallice, Led Zeppelin, Deep Purple gdje su uz solo gitaru dosta pristuni riff akordi ili kod recimo jazz kompozicija, najbolje i najpraktičnije su deblje trzalice za gitaru. Debljina trzalice između 0,9 mm – 1,1 mm.

Preporuka : Za sve one koji imaju malo više iskustva u sviranju s trzalicom, svakako savjetuje da isprobaju DUNLOP JAZZ XL trzalice za gitaru koje su fantastične trzalice, posebno za solo dionice. Debljina Dunlop Jazz XL je 1,38 mm, dakle malo su deblje od preporučenog, ali imaju odličan “grip”, super sjednu među prste i zvuče stvarno odlično.

Navedene tri debljine trzalica, koje su moji učenici odabrali kao njima najdražima su :

  • Trzalica za ritam – debljina 0,46 mm
  • Trzalica za prebiranje – debljina 0,75 mm
  • Trzalica za riff akorde i solo dionice – debljina 1,00 mm

Mnogo sam puta prošao ovu temu s učenicima i uvijek je njihov komentar na kraju bio otprilike : “Ne mogu vjerovati koliku razliku čini samo promjena trzalice”. I da, stvarno čini ogromnu razliku. Vidi se momentalni napredak u njihovom vježbanju, savladavanju lekcija i općenito u kvaliteti izvedbe.

Ne samo da imaju bolji osjećaj pri sviranju nego, jednostavno rečeno – zvuče bolje, a što je najbitnije i oni sami to primjete.

Nadam se da vam je ovaj članak bar malo pomogao da lakše odaberete trzalicu koja će vama, za vaš stil najbolje odgovarati. Vjerujem da ćete pravilnom odabirom trzalice za gitaru podignuti vašu kvalitetu sviranja na novi nivo. Također ukoliko niste svakako savjetujem da pročitate članak Pravilno držanje trzalice. Želim Vam puno uspjeha !Mala Škola Gitare - komentari