Tablature za gitaru : kako čitati tablature

Tablature za gitaru (skraćeno tabovi za gitaru ili TAB) su prevedeni notni sustav ili način zapisivanja nota iz notnog zapisa u grafički prikaz koji predstavlja žice i pragove gitare.

Svaka prenesena nota u tablaturu naznačena je stavljanjem broja u grafički prikaz-liniju koji označava gdje određenu notu odsvirati, odnosno na kojoj žici i pragu. Notni zapisi su radi nota i simbola koje koriste uvijek točniji i detaljniji od tablatura, ta razlika u kvaliteti izvedbe posebno dolazi do izražaja kad trebamo precizno odrediti duljinu trajanja note koju sviramo, dok kod tablatura trebamo naučiti duljinu note preslušavanjem pjesme. Također, pisao sam vezano na temu : Zašto naučiti note na gitari, pa se nadam da će vas sadržaj članka motivirati i pomoći vam da osim tablature za gitaru krenete i sa učenjem nota.
Kao što note imaju svoj linijski i notni sistem tako i tablature imaju svoj. Njega čini šest horinzotalnih linija od kojih svaka predstavlja po jednu žicu.Žice se označavaju slovima ( od najviše do najniže; e, dakle najtanja žica je najviša dok je najdeblja žica E najniža).
Uz upute koje slijede obraditi i objasniti ćemo sljedeće : Čitanje tablature za gitaru, akordi i tablature – kako su zapisani akordi u tabovima, simboli i tablature za gitaru – objašnjenje simbola u tablaturama.

Tablature za gitaru – Kako čitati tablature :

Primjer tablature :

e———————————————– (najtanja žica)
B———————————————–
G———————————————–
D———————————————–
A———————————————–
E———————————————– (najdeblja žica)

Brojevi koji se nalaze na linijama (linije predstavaljaju žice) koje nam označuju na kojim ćemo pragovima odsvirati tonove na određenoj žici. U donjem prikazanom primjeru imamo zadatak odsvirati 3 tona na 5.A žici (B-C#-A).Dakle, postavljamo prst na 5.A žicu, 2.prag (B ton) i trzamo taj ton 3 puta (jer se 3 put ponavlja broj 2 u tablaturi), nakon toga pritišćemo 5.A žicu na 4.pragu (C# ton) – jedan trzaj, te se vraćamo na 2.prag (B ton) – ponovo jedan trzaj. Na kraju tablature u navedenom primjeru naznačen je broj “0” (nula). Broj “0” (nula) predstavlja oznaku u tablaturi koja znači da tu žicu na kojoj je zapisan broj “0” sviramo praznu, odnosno bez pritiska.

e——————————-
B——————————-
G——————————-
D——————————-
A–2–2–2–4–2–0———– (5.A žica)
E——————————-

Akordi i tablature za gitaru :

Za razliku od gore navedenog primjera gdje su tonovi zapisani u horizontalnom nizu, odnosno sviraju se zasebno, akordi u grafičkom prikazu tablature su zapisani brojevima postavljenim u vertikalnom nizu. Ovo je primjer C-dur akorda zapisanog preko tablature za gitaru. U ovom primjeru postavljamo prste na zadane žice i jednim trzajem trzamo od 5.A žice do 1.e žice, dakle C-dur akord.

e–0—————————-
B–1—————————-
G–0—————————-
D–2—————————-
A–3—————————-
E——————————-

Kod sljedećeg primjera tablature za gitaru C-dur je prikazan 3 puta u tablaturi, što znači da ga moramo trznuti 3 puta. Ali, pošto u tablaturama često nisu prikazani ritmovi, potrebno je na taj određeni dio u pjesmi (gdje se pojavljuju akordi u tablaturi) detaljnije obraditi, odnosno po sluhu odrediti pravilan ritam ili trzanje žica.

e–0–0–0———————
B–1–1–1———————
G–0–0–0———————
D–2–2–2———————
A–3–3–3———————
E——————————

Tablature za gitaru – Kako čitati akorde u tablaturama :

Tablature za gitaru, akordi za gitaru, akordi i tablature, čitanje tablatura, tabovi za gitaru

Tablature za gitaru – Primjer hvata E7 akorda :

akordi i tablature, tablature za gitaru, tablatura za gitaru, kako čitati tablature, kako čitati tabove
Akordi i tablature

Tablature za gitaru – objašnjenje znakova i simbola :

Brojevi koji nam u tablaturama označavaju tonove, odnosno note koje sviramo na gitari ponekad nisu dovoljni da dobijemo pravi “osjećaj” melodije u pjesmi, odnosno sami brojevi ne opisuju suptilne tehnike koje gitarist ponekad mora ralizirati da dobije izvorni zvuk melodije pjesme koje svira. Za objašnjenje korištenih tehnika u tablaturama se koriste posebni simboli ili znakovi.

h – hammer on
p – pull off
b – bend string up
r – release bend
/ – slide up
\ – slide down
v – vibrato (ponekad zapisan kao ~)
t – right hand tap
s – legato slide
S – shift slide
<>– natural harmonic
[n] – artificial harmonic
n(n) – tapped harmonic
tr – trill
T – tap
TP – trem. picking
PM – palm muting
n/ – tremolo bar dip; n = amount to dip
n – tremolo bar down
n/ – tremolo bar up
/n – tremolo bar inverted dip
= – hold bend
<> – volume swell (louder/softer)
x – on rhythm slash represents muted slash
o – on rhythm slash represents single note slash

Koliko imamo tehnika, toliko imamo simbola u tablaturama, dakle ima ih mnogo, objasniti ćemo one osnove, odnosno one s kojima ćete se najćešće susretati u tabovima. Ukoliko se susretnete s nekim simbolima koje nismo obradili ili su vam nejasni, javite nam se na našoj Facebook stranici “Mala Škola Gitare“, rado ćemo vam pomoć i objasniti.

Tablature za gitaru – h – Hammer On – tehnika

Hammer On tehnika izvodi se trzanjem prve note (u ovom slučaju je to ton A, 5.prag), dok ton druge note (7.prag ton B) dobivamo udarcem drugim prstom na sljedeću notu (eng. Hammer – udarac). Dakle jednim trzajem sviramo dvije note odnosno dva tona.

e———————-5h7—-
B——————5h7——–
G————–5h7————
D———-5h7—————-
A——5h7——————–
E–5h7————————

Tablature za gitaru – p – Pull Off – tehnika

Pull Off tehnika je suprotno od Hammer On tehnike. Prvu notu (B) odsviramo, dok ton druge note (A) sviramo tako da nakon trzanja prve note (B), dok ton note (B) još traje pomičemo prst s prve note (B)  te na taj način dobivamo efekt drugog trzaja čime dobivamo ton sljedeće note (A).

e———————-7p5—-
B——————7p5——–
G————–7p5————
D———-7p5—————-
A——7p5——————–
E–7p5————————

Tablature za gitaru – b – Band – tehnika

Band tehnika je zapisana simbolom “b”. Band je tehnika zatezanja žica, postoji Band Up i Band Down tehnika, odnosno zatezanje žice prema “gore” (viši ton) i prema “dolje” (niži ton). Prvu notu sviramo te modulaciju tona dobivamo zatezanjem žice.

e—————————–
B—————————–
G–7b—-7b——————-
D————–7b—-7b——-
A—————————–
E—————————–

Tablature za gitaru – Vježba 1. Hladno Pivo – Pjevajte nešto ljubavno :

Evo uvodne tablature uvodne Hladnog Pivo – Pjevajte nešto ljubavno, pokušajte vježbati horizontalni niz uvodne melodije pjesme.

e————————————————–
b————————————————–
g————4————————————-
d—4-5-7-7—-7-5-4-4–7-5-4——5-4——-
a-5—————————7-7——7-5-4—–
e——————————————–7-5—

e————————————————–
b————————————————–
g————4————————————-
d—4-5-7-7—-7-5-4-4–7-5-4——5-4——–
a-5—————————7-7——7———-
e—————————————-7———

Zaključak: Tablature za gitaru su vrlo jednostavne za čitanje i prilično je bitno, posebno za početnike, da ih savladate i naučite pravilno čitati. Prvenstveno iz razloga što ćete se susretati s njima u većini knjiga koja su posvećene učenju gitare, ali i sviranju i učenju pjesama s weba koje su zapisane u tabovima u 90 % slučajeva. Dakle, tablature za gitaru morate obavezno savladati.
Mala Škola Gitare - komentari