Sviranje gitare – svakodnevno

Svakodnevno sviranje gitare. Primio sam priličan broj poruka na našoj Facebook stranici, konkretno vezano na temu za svakodnevno sviranje gitare, odnosno koliko je potrebno dnevno vježbati gitaru da imali konkretne rezultate. Iz tog razloga odlučio sam napisati ovaj članak u nadi da će Vam pomoć.

Vjerujem da vam je do sada već svima jasno da bez vježbe nema napretka, kako općenito u svemu tako i kod sviranja, odnosno učenja gitare. Sve se svodi na pitanje koliko dobri želite biti ? Koje gitarske tehnike želite savladati i koji su vaši krajnji ciljevi i očekivanja od ovog predivnog instrumenta. Dakle, sve se svodi na to želite li biti u budućnosti na nivou poznatih svjetskih gitarističkih imena ili jednostavno samo želite savladati osnove gitare ili naučiti jednostavne pjesme vaših omiljenih izvođača. Kakav god odgovor bio, jedino vježbom ćete do tamo doći.

Sviranje gitare za početnike koji su tek krenuli na satove gitare ili se uče samostalno, 30 minuta dnevno vježbe je idealno za početak. Tih 30 minuta za svakodnevno sviranje gitare bi bio nekakav minimum, ako možete izdvojiti i više vremena dnevno za sviranje gitare, tim bolje !

Naravno, tih vaših dragocjenih 30 minuta dnevno iskoristite maksimalno, bez ikakvih prekida i ometanja u vježbi – isključite mobitel, ugasite laptop, zaključajte vrata od sobe ako je potrebno da imate svojih 30 minuta sa gitarom bez ometanja. Zapamtite da tih 30 minuta uloženih za svakodnevno sviranje gitare je vaš put prema uspjehu. Koncentracija i vježba bez prekida je ključna.

Posvetite se potpuno savladavanju onih „teških“ hvatova akorda koje ste uvijek željeli naučiti jer znate da zvuče odlično ili onoj odličnoj solaži koju ste uvijek željeli odsvirati ili onu pjesmu koja vam je omiljena ali ste je izbjegavali jer ima mnogo promjena akorda. Vjerujte, sa vježbom od 30 minuta dnevno možete sve navedeno savladati. Niste još uvjereni ? Pokušajte, iznenaditi ćete se rezultatima!

Svakodnevno sviranje gitare mora biti konstruktivno, uvijek vježbajte ono što niste još savladali, uvijek kontinuirano i bez prekida.

Sviranje gitare za početnike – Ideje za vježbu :

Ako nemate ideju odakle krenuti pročitajte ove članke :


Naravno, bitno je da se uz vježbu i zabavite, ali posložite si prioritete. Prvo vježbajte „bitnije“ stvari, dakle nešto novo ili možda nešto što niste u potpunosti savladali, tek kad obavite “ono bitnije” onda pri kraju dajte si oduška i odsvirajte nešto za svoj gušt. Zapamtite, bitno je kako vježbate, ali i što vježbate. Uvijek imajte plan vježbe.

Ako govorimo o omjeru vremena uloženom u sviranje gitare i koliko dobri želimo biti, možemo reći ovako : kako naučiti svirati gitaru kao recimo Jason Mraz? dodajte još 30 minuta na početnih 30. ; želite biti dobri kao John Mayer, planirajte uložiti minimalno 3 do 4 sata u svakodnevno sviranje gitare ; želite li pak biti dobri kao Eddie Van Halen, Randy Rhoads, Stevie Ray Vaugha potrebno se u potpunosti posvetiti samo sviranju,vježbanju i proučavanju gitare, odnosno cijeli život posvetiti isključivo gitari.

Naravno, ovo je sve samo statistika da si predočite nekakav omjer vremena i što očekivati od tog uloženog vremena. Obzirom da smo svi različiti i svatko od nas ima nešto što onaj drugi nema, nekakav talent ili vještinu koju ćemo prepoznati i iskoristiti svakodnevnom sviranju gitare i vjerovatno će nekima od vas neke vježbe biti jednostavnije i savladati će ih brže nego netko drugi i obrnuto. Mnogo je početnika kojima odlično u samom startu idu osnovni akordi za gitaru, promjene akorda, prebiranje žica ili soliranje. Također mnogima „sjedne“ Blues iz prve, nekima Rock & Roll ili Jazz, jednostavno osjete taj stil glazbe. U mnogim slučajevima, konkretno kod mojih učenika primjetio sam nevjerovatnu koncentraciju i brzo učenje gradiva, također ima učenika kojima treba više vremena ali kada savladaju gradivo izrazito su kreativni i melodični u sviranju gitare.

Svakodnevno sviranje gitare za početnike – Pravila za vježbu

Ako mislite da nakon svega što je rečeno ne možete pronaći 30-tak minuta za svakodnevno sviranje gitare, pokušajte dva puta po 15 minuta dnevno ili tri puta po 10 minuta biti će sasvim dovoljno za početak.

Na samom kraju da rezimiramo kojih se pravila moramo držati da naše svakodnevno sviranje gitare na kraju da toliko željene rezultate :

  • Vježbajte 30 minuta dnevno ili koliko kod vremena možete izdvojiti, ali svakodnevno. Očekujete li bolje rezultate – Vježbajte više !
  • Vježbajte bez prekida, zatvorite vrata od sobe da vas nitko ne ometa, isključite mobitel, ugasite laptop.
  • Budite temeljiti, fokusirani i koncentrirani nad ovime što učite – vježbate. Ne preskačite gradivo, posložite prioritete i striktno ih se držite – bez odstupanja !
  • Zapamtite da se putem i zabavite i naravno budite ponosi na sebe što vježbate i što ste svaki dan jedan korak bliže tome da postanete gitarista kakav se oduvijek željeli biti.

Imate kakav prijedlog savjet podijelite ga s nama na našoj Facebook stranici ili dolje u komentarima. Hvala Vam što nas pratite i podržavate !

Želim Vam puno uspjeha !Mala Škola Gitare - komentari