Osnovni akordi na gitari 3.dio – Sus Akordi

Sus akordi na gitari. Sus akordi najčešće se koriste u jazz, pop i zabavnoj glazbi. “Sus” je skraćenica za suspendirani akord. Iz teorijskog aspekta ono što se događa s akordom kojem dodajemo “Sus” jest da treći interval (tercu) u osnovnom kvintakordu povisimo ili snizimo.

Analiza Sus akorda :

Da biste u potpunosti shvatili kako dobiti sus akord iz osnovnog kvintakorda potrebno je malo znanja iz glazbene teorije. Za primjer uzeti ćemo najjednostavniju i najosnovniju ljestvicu C dura.

C dur ljestvica sastoji se od tonova C, D, E, F, G, A, H i C. Za konstrukciju dur kvintakorda iz navedene C dur ljestvice potrebni su nam note C – E – G, dakle intervali 1-3-5, a ukoliko želimo iz ove ljestvice konstruirati sus akord moramo “suspendirati” treći interval (tercu). Dakle, formula za konstrukciju akorda sus2 bila bi 1-2-5, odnosno note C – D – G, dok bi za sus4 bila 1-4-5, odnosno C – F – G.

Postoje akordi sus2 i sus4. Kod akorda sus2 terca je spuštena, dok kod akorda sus4 terca je povišena. Pri konstrukciji sus2 akorda treću notu u osnovnoj ljestvici mjenjamo drugom, dok kod sus4 akorda treću notu u ljestvici mjenjamo četvrtom notom.

Kao primjer uzeti ćemo akord C kojeg čine note C, E i G. Pri konstrukciji akorda Csus2 iz dura akorda C notu E ćemo transponirati u notu D, a kod konstrukcije Csus4 akorda notu E transponirati ćemo u F.

Napomena : Ponekad ćete u pjesmama naići samo na naziv sus, dakle biti će bez oznake 2 ili 4. U tom slučaju uvijek svirate sus4 akord.

Sus akordi na gitari – Dijagrami sus akorda :

akordi na gitari

Sus akordi na gitari – Kada i kako ih koristiti :

Uvijek postoji mnogo načina kako u praktičnom smislu primjeniti neku teoriju ili tehniku, pa tako i sus akord imaju svoje vrijeme i mjesto u toj priči. Recimo imate akord koji vam traje cijeli takt u pjesmi, u tom slučaju sus akord bi “pomogao” sviranom akordu da bude zanimljiviji kroz taj takt,a ne jednoličan. Konkretno za sus akorde uobičajeno je da ih se koristi “rame u rame” sa dur akordima, obzirom da su i sus2 i sus4 konstrukcijom alternativa dur akorda.

Primjer 1 : D – Dsus2 – Dsus4 – D

U gornjem primjeru ispisana je uobičajena progresija iz D dur akorda. Najbolji primjer je uvod pjesme “Kad sam imao 16” grupe Psihomodo Pop.

Primjer 2 : A – A – A – Asus4 – Asus2

Drugi primjeri ima progresiju akorda sa sus4 i sus2 točnije ovo je iz uvoda u pjesmu “Za ljubav treba imati dušu” legendarne grupe Atomsko sklonište.

Osim navedenih primjera, da biste još bolje dobili osjećaj kako sus akordi zvuče na gitari ukomponirani zajedno s dur akordima pokušajte odsvirati zajedno sljedeće akorde : E – Esus4 – E – D – Dsus4 – D – A – Asus 4 – A – E.

Sviranjem sus akorda u gornjoj progresiji ne koristimo sus kao zamjenu, već kao dodatak akordima i samim tim dodavanjem dobiti ćemo prozračnost i širinu u promjenama među akordima.

Evo još par primjera, recimo za progresiju akorda : Dsus4 – A – G, bolje bi zučalo ako odsviramo D – Dsus4 – A – G. Također dobar primjer je i progresija akorda : G – A – Dsus4, koja će bolje zvučati ako je odsviramo kao G – A – D – Dsus4 – D.

Napomena : Kada se sviraju sus akordi na gitari, pri promjeni iz osnovnih akorda u sus obratite pažnju da izbjegnete nepotrebno podizanje prstiju iz recimo D akorda u Dsus2 akord. U većini slučajeva pri sviranju osnovnih akorda nije potrebno podignuti ili postaviti više od jednog prsta sa osnovne pozicije da biste odsvirali sus u recimo dur akordu. Što manje pokreta prstiju na hvataljci u promjenama akorda, tim bolje.

Zaključak :

Svakako preporučujem svima da se pozabavite ovim akordima i da krenete eksperimentirati s njihovom primjenom u nekim od pjesama koje već znate odsvirati. Samo dodavanjem sus akorda jedan je od najjednostavnijih načina da pjesma zazvuči punije i jednostavno bolje. Vjerujem da će vas sus akordi oduševiti i siguran sam da će podignuti kvalitetu vašeg sviranja na potpuno novi nivo. Također preporučujem da istražite i Add9 akorde koji se super uklapaju, posebno u akustične balade.

Par savjeta :

  • Vježbajte i naučite sve sus2 i sus4 akorde iz priloženog dijagrama
  • Pokušajte naučiti pjesme gdje se koriste sus akordi, da lakše svatite njihovu primjenu u praksi.
  • Uklopite sus akorde u vaše omiljene pjesme s vašeg repertoara.

I naravno ne zaboravite se zabaviti ! Želim Vam puno sretnih sus akorda na gitari. ツMala Škola Gitare - komentari