Akordi za gitaru : Dijagrami akorda za gitaru

Što su akordi za gitaru i kako se sviraju naučiti ćemo u ovoj lekciji. Akord u teoriji glazbe označava tri ili više tonova različite visine koji zvuče istodobno, ili odvojeno ako pritom ostavljaju dojam suzvučnosti. Najčešće su to skupine od tri tona različite visine koje se tvore dodavanjem terca na toniku. Vaše učenje akorda biti će ipak nešto jednostavnije za shvatiti pošto ćemo objasniti kako koristiti simbolički prikaz ili popularno nazvane dijagrame hvatova akorda na vratu gitare.

Dijagram je vizualni prikaz hvata akorda na gitari. Ovaj simbolički prikaz je prilično jednostavan, okomite crte predstavljaju žice, a vodoravna polja su pragovi (polja) gitare. Na svakom dijagramu su označena mjesta sa brojevima (brojevi se odnose na prste). Brojevi nam označavaju pozicije prstiju, odnosno gdje na vratu gitare moramo postaviti određeni prst da bi dobili željeni akord. Ako u dijagramu akorda imam oznaku “X” to znači da u tom akordu ne sviramo tu žicu. Akordi za gitaru : dijagram osnovnih akorda.

akordi za gitaru, osnovni akordi za gitaru

Akordi za gitaru, Akordi dijagramAkordi za gitaru, prikaz položaja prsta na gitari

Kakvi akordi za gitaru postoje ?

Postoji mnogo skupina akorda, ali oni osnovni su :

  • durski kvintakordi (oznaka : veliko štampano slovo)
  • molski kvintakordi (oznaka : veliko štampano slovo s oznakom “m”)
  • dominantni septakordi (oznaka : veliko štampano slovo i broj 7)

Akordi za gitaru su jedna od osnovnih stvari koje želite naučiti što je prije moguće. Nevjerovatno je koliko pjesama možete naučiti sa znanjem samo nekoliko osnovnih akorda za gitaru, tako da će vam se vrijeme uloženo u učenje osnovnih akorda svakako jako brzo isplatiti. U gornjem tekstu smo naveli da svaki akord ima svoj dijagram ili grafikon prikazan na slici. Na slikama ispod su prikazani akordi za gitaru, odnosno kako izgledaju neki od hvatova s dijagrama na vratu gitaru.

E dur

Akordi za gitaru, e dur akord za gitaruAkord E dur sastoji se od tonova E B G#. Prvi prst postavite na prvo polje treće (G) žice, drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice i treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice. U ovom akordu žice E,B i e sviraju se prazne. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

Em (E mol)

Akordi za gitaru, e mol, e moll akord, e mol guitarAkord E mol sastoji se od tonova E B G. Za hvat ovog akorda koristimo dva prsta (2. i 3.). Drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice i treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice. Žice E, G, B i e sviraju se prazne. Kao i kod E dura i u ovom akordu sviramo sve žice zajedno. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

E7

Akordi za gitaru, e7 akord, e 7 akord, akord e 7 gitara, e7 ackord Akord E7 (čitaj : E sedam) sastoji se od tonova E B D G#. Za ovaj hvat akorda koristimo dva prsta (1. i 2.). Prvi prst postavite na prvo polje treće (G) žice, a drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice. Žice E, D, B i e sviraju se prazne. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

Em7

Akordi za gitaru, Em7 akordAkord Em7 (čitaj : E mol sedam) sastoji se od tonova E B G D. Za ovaj hvat akorda koristimo tri prsta (2., 3. i 4.). Drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice, treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice i četvrti prst postavite na treće polje druge (B) žice. Žice E, G i e sviraju se prazne. U ovom dijagramu je prikazana alternativna verzija Em7 akorda koja se češće koristi u pjesmama od verzije prikazane na gornjoj slici. Dakle radi se o istom akord sviranom u različitom hvatu. Pokušajte naučiti obje verzije i iskoristite onu koja vam najviše odgovara u pjesmi koju svirate. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

B7

Akordi za gitaru, b7 akord, b7 akord za gitaruAkord B7 sastoji se od tonova B D# A F#. Za ovaj hvat akorda koristimo četiri prsta (1., 2., 3., i 4.). Prvi prst postavite na prvo polje četvrte (D) žice, drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice, treći prst postavite na drugo polje treće (G) žice i četvrti prst postavite na drugo polje prve (e) žice. U ovom akordu ne sviramo žicu E, dok žicu B svirajte praznu. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

A

Akordi za gitaru, a dur, a dur gitara, Akord A dur sastoji se od tonova A E C# E. Za ovaj hvat akorda koristimo tri prsta (1., 2. i 3.).  Prvi prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice, drugi prst postavite na drugo polje treće (G) žice) i treći prst postavite na drugo polje druge (B) žice. Žice A i e sviraju se prazne. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

A7

Akordi za gitaru, A7 akord za gitaruAkord A7 sastoji se od tonova A E C# G. Za ovaj hvat koristimo dva prsta (1. i 2.). Prvi prst postavimo u barre položaj, dakle na drugo polje preko prve, druge, treće i četvrte žice (D, G, B i e), dok drugim prstom hvatamo treće polje na prvoj (e) žici. Žicu A sviramo praznu. Ovaj hvat je alternatina verzija A7 hvata koja se dosta često koristi u blues glazbi. Pokušajte naučiti obje verzije A7 akorda, dakle prvu verziju sa dijagrama gornje slike i verziju s barre hvatom. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

C dur

Akordi za gitaru, C dur, c dur gitara, akord c dur gitara, c dur guitar, c akord za gitara, akordi za gitaru cKod sviranja C dur akorda imajte na umu da ne sviramo 6-u (E) žicu, ukoliko je probate odsvirati zajedno s ostalim tonovima u ovom akordu primjetiti ćete da bas ton koji proizvodi 6 (E) žica iskače iz ove forme, odnosno “zamućuje” cijelu sliku akorda. Stoga vam preporučam da vodite računa kad u dijagramu ili grafikonu akorda vidite oznaku “X” na određenoj žici, dakle to znači da tu žicu ne sviramo u tom određenom akordu. Vratimo se na akord C-DUR, najteže u ovom akordu je paziti, odnosno “dobiti” da nam prsti kojima vršimo pritisak na žice NE dodiruju druge žice, koje su namjenjene da se sviraju “prazne”. Dakle pravilan položaj prstiju je najbitnija stvar kod savladavanja ovog akorda, ukoliko niste pročitali članak pravilan položaj prstiju svakako to napravite. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

G dur

Akordi za gitaru, g dur, g dur gitara, g dur guitarDakle ovo je “školska” najosnovnija verzija G dur akorda. U ovom akordu sviramo se žice. Postoji još jedna alternativna verzija G-dura koju gitaristi radije koriste od osnovne verzije, a razlog je što druga verzija zvuči “punije” i bogatije od osnovne verzije. Dakle u drugoj verziji dodajemo samo jedan ton u osnovni G-dur akord (ton D na B žici). Dakle, treći prst postavljamo na 3 polje B žice (D ton), a mali prst ide na mjesto trećeg prsta, odnosno na 3 polje E žice (G ton). Pokušajte odsvirati i primjetiti ćete razliku. (Kategorija : osnovni akordi za gitaru)

poduka gitareTečaj Gitare :

Dobili mnogo vaših poruka vezano za školu gitare, iz tog razloga odlučili smo otvoriti rubriku “Tečaj Gitare“. U rubrici trenutno su upisani tečajevi gitare u Zagrebu, Karlovcu i Puli. Popis poduka redovno se ažurira.  Svi zainteresirani koji žele oglasiti svoje tečajeve, radionice ili privatne satove mogu nas kontaktirati na : info@malaskolagitare.com

 

 

Mala Škola Gitare - komentari