Pojačalo za električnu gitaru – Pojačala za početnike

Pojačalo za električnu gitaru. Da, sve počinje s pravom gitarom. No u slučaju električne gitare, pojačalo ima jako velik utjecaj na vaš ukupan zvuk i koliko ćete pritom uživati svirajući i vježbajući električnu gitaru. Uz električnu gitaru pojačalo će postati vaš vjerni pratitelj pri vježbanju kod kuće i sviranju na nastupima.

Za gitariste koji uglavnom sviraju kod kuće ili rijeđe nastupaju, combo pojačala su svakako najbolji izbor.

Combo pojačala dolaze u različim oblicima, veličinama i snazi. Izlazna snaga je ta koja određuje koliko će Wata (snage) pojačalo isporučiti, odnosno koliko će glasno pojačalo biti. Snaga pojačala odrediti će za koju je svrhu i situacije pojačalo namijenjeno. Generalno, što više wati pojačalo ima – to je veće, ali i skuplje. Također, na cijenu jako utječu specifikacije : veličina, vrsta pojačala (za akustičnu ili električnu), vrsta zvučnika, količina kontrola, sa efektom ili bez itd…

Na tržištu imamo tranzistorska, lampaška, hibridna i modelirajuća pojačala za gitaru. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Mnogo gitarista preferira zvuk lampaškog pojačala iz razloga što proizvodi puni i topliji zvuk, ima širi dinamički raspon i prirodan zvuk distorzije. Mana im je što su lampe izratito osjetljive i potrebno ih je redovito održavati i servisirati.

Modelirajuća gitarska pojačala sve su popularnija i svake godine sve bolja i bolja. Rade na principu digitale tehnike koja ima omogućuje realno simuliranje zvuka drugih pojačala. Jako su pouzdana, cijenovno pristupačna i zvuk je iznenađujuće kvalitetan. To su razlozi zato su jedni od popularnijih pojačala danas.

 

Pojačalo za električnu gitaru – Kombinacija dviju komponenti

U ovom članku obraditi ćemo koja su pojačala idealna za vježbu kod kuće, manju svirku u lokalu, vježbe sa bandom ili za duo gitaru.

Sva ova pojačala su specifična na svoj način. Svaki od njih ima jedinstven karakter i zvuk koji će odgovarati određenim stilovima sviranja. Iako sva combo pojačala zvuče sjajno, nemojte podcijeniti kvalitetu gitare koju spajate u pojačalo. Kvalitetan zvuk određuje kombinacija dviju komponenti – gitare i pojačala. Treći element ste vi, vaše preferencije glazbe, vaš stil i kvaliteta sviranja.

Napomena: Izlaz snaga (jačina) od 5 watta lampaških pojačala ekvivalentna je s snagom od 30/40 W modelirajučih pojačala.

Ukoliko tražite pojačalo za električnu gitaru za kućnu upotrebu, postoji mnogo izbora. Često početnici koji se odluče za kupovinu najmanjih pojačala, a nerijetko i najeftinijih brzo shvate da im pojačala više bruje nego što zvuče, a zvuk je izrazito “tanak”. Naravno nije sve tako crno, ima naravno malih pojačala koji bez obzira na veličinu zadive kvalitetom.

Mislim da ćemo se svi složiti da je mnogo ugodnije vježbati gitaru kada nam zvuk gitare zvuči dobro, a odabirom kvalitetnog pojačala na pola smo puta do cilja.

Pojačalo za električnu gitaru – 3 odlična pojačala za početnike

Suzio sam izbor na tri odlična pojačala za električnu gitaru. Jedan od njih je modelirajuče pojačalo za gitaru s fantastičnim efektima i patentiranom distorzijom.

Drugi po redu je digitalno pojačalo koje je proteklih godina zaludilo gitaristički svijet kombiniranjem fantastičanog tona s fleksibilnošću i jednostavnom upotrebom.

Treći je rock velikan, usmjeren na klasični rock zvuk i dizajniran od najboljih svjetskih proizvođača pojačala za električnu gitaru.

Ova pojačala imaju mnogo zajedničkog. Sva tri su u rasponu od 15 do 20 W, tako da s njima neće rušiti nikakve zidove ili lomiti stakla, ali su dovoljno glasni da se koriste za kučnu upotrebu ili vježbanje s bandom.

Svaki od njih ima 8-inčni zvučnik, što odmah kod većine izaziva sumljičavost da će zvuk biti “tanak”, ali ti dani loše zvuka iza nas. Ova pojačala zvuče nevjerojatno za njihovu veličinu i cijenu. Također sva tri su u istom cijenovnom rangu.

Ono što je najvažnije, svo troje su proizveli jedni od najboljih proizvođača pojačala za gitare. Koji osim svojim imenom čvrsto stoje iza kvalitete svakog pojačala kojeg proizvedu.

No, između tih pojačala postoje i razlike, a te razlike će vam pomoći da odlučite što najbolje odgovara vašim potrebama. Do kraja ovog članka trebali biste otprilike znati koji je pojačalo odgovarajuće za vas, na temelju vašeg stila, iskustva i želja.

Poslušajmo pojačala !

Pojačalo Peavey Vypyr VIP 1 :

Moj osobni izbor za najbolje pojačalo za vježbu bi bio Peavey Vypyr 15. Ono što me fascinira kod VIP 1 jest da osim što se može koristiti kao gitarski pojačalo, može se koristi i kao bas pojačalo ili pojačalo za akustičnu gitaru ! Poslušajte :

 

Pojačalo Fender Mustang I V.2

Otkako su se pojavila na tržištu Fender Mustang modelirajuča pojačala mnoge su ostavili bez teksta, što me ne čudi. Ovo pojačalo zvuči nevjerojatno, super je jednostavan za korištenje, a tu je i taj zarazan Fenderov ton. Prvi serija ovog pojačala bila je veliki hit, ali sada je serija V.2s ovdje i još je bolja. Poslušajte :

 

Pojačalo Marshall MG15CFX

Marshall MG15CFX jedan je omiljenih malih pojačala svih vremena i potpuno različit od gore navedenih pojačala. Ovo pojačalo za gitaru dio je nevjerojatne serije Marshall MG(vjerovatno mnogima poznata). Ovo je pojačalo – plug and play, dizajnirani da donose poznati Marshallov ton u vrlo malo izdanju.

Također dostupan je model MG15 bez efekta, ali obzirom da cijenovna razlika minimalna svakako bih preporučio ovaj model s digitalnim efektom. Poslušajte :

Ako ste početnik, bilo koji od navedenih odličan je izbor za prvo pojačalo. Svo troje omogućuju vam da eksperimentirate s različitim zvukovima, a uz to radi se o kvalitetnim pojačalima koji će trajati godinama.

Mala Škola Gitare - komentari