Pentatonik Skala – 5 Osnovnih pozicija

Pentatonik Skala. Ukoliko želite naučiti svirati solo na gitari ili improvizirati uz blues ili rock glazbu prvo što morate naučiti je pentatonik skalu, odnosno 5 osnovnih pozicija u pentatonik skali.

Naravno pentatonik skala nije jedina skala koju gitaristi koriste, ali sigurno je jedna od najpopularnija među gitaristima. Pentatonik skala je većinom prva skala s kojom se gitaristi početnici susreću. Primjetio sam da mnogo početnika zna “zaglaviti” u prvoj poziciji pentatonik skale (vi koji duže svirate znate na koju mislim) i to je ok ali da biste potpuno bili kreativno slobodni u stvaranju i improviziranju pri soliranju potrebno je savladati pentatoniku u svih pet pozicija, odnosno preko cijelog vrata gitare i naravno u svim tonalitetima.

Bez obzira što u osnovnoj pentatonik skali imamo na raspolaganju samo 5 nota, ono što je čini posebnom jest to što svaka pozicija bilo 1., 2., 3., 4., ili 5. daje posebnu boju notama i karakterističan zvuk.

Napomena : Ukoliko niste preporučam da si pročitate članak Kako naučiti svirati gitaru u blues gdje sam malo detaljnije obrazložio interpretaciju solo gitare u blues glazbi.

Karakteristika svake pozicije najviše dolazi do izražaja kada sviramo male fraze ili takozvane lick-ove koje se često koriste u blues i rock glazbi. Svaka od tih pet pozicija u pentatonici ima svoj specifičan zvuk, a ljepota ove skale posebno dolazi do izražaja kada se konstrukcija – gradnja solaže istovremeno proteže kroz nekoliko pozicija. (detaljnije o tome u sljedećoj lekciji)
Pri učenju pentatonik skale budite ekstremno temeljiti. Potrebno je naučiti svih 5 pozicija pentatonike i to u različitim tonalitetima. Potrebno je strpljenja. Učenje pentatonike na gitari je zahtjevan zadatak, posebno za početnike, ali vjerujete mi isplatiti će vam se trostruko. Ovo je jedan korak prema naprednijem sviranju gitare i zato uzmite si vremena i vježbajte fokusirano i temeljito svaku poziciju zasebno.

Dolje prikazani primjeri 5 pozicija pentatonike odnose se na tonalitet iz A. Odabrao sam tonalitet iz A iz jednostavnog razlog što je 1. pozicija skale iz A doslovno na sredini hvataljke (vrata) i lako ćete moći graditi skalu prema višim stupljevima. Kao što smo naveli ranije svih 5 pozicija možete svirati u bilo koje tonalitetu.

Možda bi bilo najlakše da o ovim formama-pozicijama skale razmišljate kao o barre akordima, baš iz razloga jer smo u prijašnjim lekcijama naveli da su barre akordi – pomični akordi, a ta osobina im je zajednička sa skalama. Osnovna forma pentatonik skale ili barre akorda je uvijek ista, samo ih pomjeramo više ili niže (gore ili dolje) po vratu ovisno koji tonalitet želimo.

Recimo na primjer da želimo transponirati pentatoniku iz A tonaliteta u G, sve što trebamo učiniti jest premjestiti prvu notu skale (A nota) za cijeli ton niže – dva polja (G nota) i tada smo transponirali skalu iz A u G itd… Bitno je napomenuti da pri transponiranju skale cijela forma, odnosno svih 5 pozicija se pomjera ovisno o odabranom tonalitetu.

U dolje navedenim pozicijama A pentatonik skale crvene note označavaju A notu u skali da si jednostavnije vizualizirate oktave i forme u skali.

Pentatonik Skala – 5 pozicija :

pentatonik skala, pentatonika, pentatonik skale, pentatonik a dur

Pentatonik skala je logičan korak za sve koji žele “otići” jednu stepenicu više. Dobio sam dosta vaših upita vezano za ovu temu, ali sam odlučio u ovom članku malo sažeti gradivo i dati vam par osnovnih smjernica za početak. Za sve one koji su savladali 5. pozicija pentatonike preporučam vježbe za pentatoniku koja je pod kategorijom “Lekcije”. U nastavcima na ovu temu detaljnije ću obraditi strukturu, gradnju skale, spajanje pozicija, intervale itd… za sada postavio sam slike 5 pozicija koje vam preporučujem da temeljito izvježbate, posebno iz razloga da biste kasnije u sljedećim lekcijama imali temelj za razumijevanje gradiva. Ukoliko Vam je nešto nije jasno – pitanja i komentari su uvijek dobro došli. Želim Vam uspješno vježbanje. Uživajte!

Mala Škola Gitare - komentari