Osnovni ritmovi na gitari – Video Lekcija


Osnovni ritmovi na gitari. Ritam je svuda oko nas i u nama. Tiho ga ćutimo u ritmu srca, udaha i izdaha, igri dana i noći, svjetla i sjene, ritmu valova i blagoj izmjeni godišnjih doba. Svakodnevni život ovisi nam o ritmu sata i dana u tjednu. Taj ples nas okružuje, obuzima i daje nam osjećaj proticanja vremena. Glazba je vremenska umjetnost, i kreće se u realnom vremenu, u ritmu. Tri osnovna elementa glazbe, pa tako i sviranja gitare su ritam, melodija i harmonija.

Ritam gitara je temelj gotovo svake pjesme. Sviranje u ritmu akorda ili suzvuka stvara harmonijske i ritmičke elemente skladbe. Dobrim aranžmanom, naprednim tehnikama sviranja i vještim izborom obrata intervala moguće je gitarom istodobno odsvirati i melodiju. Kod ritam gitare važno je spomenuti i arpeggio tehniku sviranja. Arpeggio se na gitari svira prebiranjem prstima ili trzalicom notu po notu iz akorda.

Gitara u pjesmama stvara osnovni ritam i harmoniju dok sviramo suzvuke (akorde) ujednačenim i hitrim pokretima. Ritam gitara se prvenstveno svira i trza pokretima dolje-gore. Većina osnovnih ritmova sastavljena je od četvrtinskih i osminskih kombinacija. Složeniji ritmovi nastaju s novim ritmičkim skupinama, složenim mjerama te kombiniranjem i variranjem raznih ritmičkih skupina. Strune samo lagano okrznemo vrškom trzalice ili prstima. Pokret izvodi ruka, a u manjoj mjeri i dlan. Sviramo točno i ravnomjerno uz taktomjer, taktiranje nogom ili iskusnije svirače. Ruka će se u većini ritmova stalno gibati dolje-gore, a nekada ćemo samo proći nisko iznad žica bez dodira. To ćemo čuti, ali često nećemo točno vidjeti kada drugi sviraju. Osnovni medij glazbe je zvuk, pa slušanje prethodi gledanju! Zato svaki ritam i svaku skladbu prvo slušamo pa čak i usporavamo ili odvajamo frazu, motiv ili dijelić pjesme da bismo upamtili ritam i ostale elemente skladbe. Vježbamo točno i sporo, pa sve brže. Mijenjamo akorde ne zastajući u ritmu. Ritam ruka vodi hvatajuću ruku. To znači da kod desnorukih svirača desna ruka točno i bez čekanja udara po žicama neovisno o izmjeni hvatova lijeve ruke. Lijeva se tako postupno ubrzava i uklapa u ritam. Na početku izabiremo pjesme s jednostavnijim ritmom i lakšim hvatovima. Ritam gitaru ćemo svaki dan vježbati uz stvarne pjesme i uz pratnju ritma.

Ritam na gitari kreiramo na tri osnovna načina – 1. dužinom note odn. trajanjem (izmjenjivanjem nota različite duljine), 2. naglašavanjem (pulsiranjem, različitim glasnoćama) i 3. zvukom (čisti zvuk, prigušeni, staccato, stvaranje zvuka biranjem mjesta, tehnike i načina udaranja). Pogledajte primjere Osnovni ritmovi 1 i 2: (Miroslav Dominić – osnovni ritmovi na gitari)

Osnovni ritmovi na gitari – Video lekcija 1 :

Osnovni ritmovi na gitari – Video lekcija 2 :

Ostali video materijali dostupni su na:

Mala Škola Gitare - komentari