Klasična Gitara za Djecu – Koju Gitaru Odabrati

Klasična gitara za djecu. Klasična gitara ili popularno poznata kao španjolska gitara je gitara sa najlonskim žicama. Klasična gitara preporuča se kao početni – startni instrument za djecu, posebno  iz razloga što je klasičnu gitaru moguće kupiti u različitim veličinama, ovisno o dobi djeteta.

Osim prednosti odabira prikladne veličine također u obzir treba uzeti i najlonske žice koje su slabije tenzije za razliku od metalnih žica što djeci omogućava lakši pritisak žice na hvataljku gitare. Slabija tenzija žica znači manje boli u jagodicama prstiju što djeci olakšava duže sviranje i vježbanje.

Širina hvataljke (vrata) klasične gitare je veća nego kod akustičnih i električnih gitara. Širi vrat znači i veći razmak između žica što ponekada djeci sa manjim rukama i kraćim prstima predstavlja proteškoće, ali obzirom da klasična gitara za djecu dolazi s kraćom skalom (dužinom) vrata i u manjim veličinama djeca se poprilično brzo priviknu na širi vrat gitare.

Klasična gitara za djecu – kako odabrati pravu veličinu

Veličina gitare:

Na tržištu postoje 4 osnovne veličine : veličina 1/4 (četvrtinka) – gitara za malu djecu, veličina 1/2 (polovinka), veličina 3/4 (tričetvrtinka) i normalna veličina 4/4 (četiričetvrtinka). Veličine = 1/4, 1/2, 3/4 su dječje gitare.

Generalno svako dijete može učiti na klasičnoj gitari veće veličine od preporučenog, ali vježbanje je mnogo jednostavnije ukoliko djetetu odaberemo prikladnu veličinu za njegovu dob.


Za dijete od 3 – 7 godina
preporuča se klasična gitara za djecu veličine 1/4.

Za dijete od 7 – 9 godina preporuča se klasična gitara za djecu veličine 1/2.

Za dijete od 9 – 11 godina preporuča se klasična gitara za djecu veličine 3/4.

Za tinejđere od 12 godina na dalje preporuča se klasična gitara normalne veličine 4/4.

klasična gitara za djecu


Pri odabiru veličine klasične gitare obratite pozornost da se desno rame i ruka mogu komotno položiti preko tijela gitare (rezonantne kutije), dok bi lijeva ruka morala uhvatiti kraj vrata gitare. Ukoliko su ta dva uvijeta ispunjena veličina je prikladna i odgovara djetetu.

Naravno, svakako preporučam ukoliko ste u mogućnosti da s djetetom posjetite trgovinu glazbenih instrumenata te da isprobate nekoliko veličina i modela.

Ukoliko se klasična gitara za dijete naručuje preko interneta, ponekad umjesto gore naznačenih veličina neki proizvođači koriste mjeru dužine skale – inča (inch – “) kao definiciju veličine – raspon od mosta do kobilice. Iz tog raloga konvertirao sam Vam inch-e u pravilnu veličinu gitare da se lakše snađete i odaberete pravilno :

 

dužina skale klasična gitara

1/4 veličina -19″

1/2 veličina -20.5″

3/4 veličina -22.75″

4/4 veličina – 24.75″ ili 25.5″

 

 

 

Odabir gitare ovisi o vašem buđetu. Cijena gitare za početnike može varirati prilično dosta, ali generalno ono što savjetujem jest za izbjegavate bilo kakav tip gitare za djecu koji spada u kategoriju igračaka. To su najčešće gitare koje ćete naći u super marketima i često su u različitim bojama i imaju plastične dijelove. Najčešće takav tip gitara je nemoguće uštimati i potpuno su nesvirljive i neupotrebljive.

Ukoliko želite da vaše djete nauči svirati gitaru nemojte bacati novac na igrače iz super marketa nego kupite pravu klasičnu gitaru u specijaliziranoj glazbenoj trgovini.

U glazbenim trgovinama možete pronaći klasičnu gitaru već od 50 €, naravno ukoliko vam buđet dozvoljava da uložite više svakako pogledajte proizvođače gitara kao što su Gewa, Alhambra, Hohner, Yamaha itd…

Većina mojih učenika koristi klasičnu gitaru Yamaha C40 i Yamaha C70 koje su se pokazale jako dobre za početnike.


Klasična gitara za djecu – Dodatna oprema za početak :

Svakako preporuka svima da kupite dodatni paket žica, torbu za gitaru i štimer za gitaru. To je za početak sasvim dovoljno. Također dobra je praksa odmah zamjeniti žice na novoj gitari iz razloga što tvorničke žice su često lošije kvalitete i samom promjenom starih žica gitara može zazvučati 30 % bolje.

Koja je dobra cijena za prvu klasičnu gitaru za dijete :

Kao što sam naveo sve je stvar buđeta. Kao i kod ostalih stvari što kupujemo ista pravila vrijede i kod kupovine gitare – “dobijete ono što platite”. Ukoliko želite kupiti klasičnu gitaru za početnike koja će trajati nekoliko godina, zvučati dobro i na kojoj će dijete jednostavno učiti trebat ćete za prvu gitaru izdvojiti između  200 € do 350 €.

Preporuka : Klasične gitare u različitim veličinama možete kupiti u najvećoj europskoj online trgovini Thomann uz 3 godišnje jamstvo i pravo povrata od 30 dana. Thomannovu ponudu klasičnih gitara možete pogledati ovdje.


Klasična gitara za djecu – Na što je potrebno obratiti pozornost :

Vrat gitare :

Vrat klasične gitare je širi u odnosu na akustične i električne gitare što dijetetu može predstavljati poteškoće. Ukoliko dijete ima premale prste i ne može prste postaviti oko vrata, to će sigurno predstavljati problem pri učenju, ali obzirom da skala gitare varira ovisno o veličini gitaru koje odaberete djetetu će manja veličina ipak olakšati sviranje i s vremenom uz vježbom prsti će se prilagoditi vratu.

Intonacija gitare :

U specifikacijama i recenzijama gitara na internetu često možete naići na naziv “intonacija”. Intonacija znači točnost visine tona gitare. Ako je intonacija instrumenta dobra zanči da su postavke gitare pravilno podešene da dobijete maksimalno iz instrumenta. Naravno klasične gitare s dobrom intonacijom su svakako prednost.

Mašinice :

Mašinice ili zatezači za žice su također vrlo važni gitaristima jer oni su ti koji nam omogućavaju fino štimanje gitare i ono najbitnije što je više moguće drže postavljeni štim. Kvaliteta mašinica ovisit će o cjenovnog rangu gitare koje kupite. Iz prakse mogu reći da gitare u cjenovnom rasponu od 150 € – 300 € imaju sasvim kvalitetne standardne mašinice koje će sigurno dobro odraditi svoju zadaću.

Najlonske žice :

Potrebno je napomenuti da je najlonskim žicama kod klasičnih gitara potrebno više vremena da se “rastegnu”, odnosno da postignu optimalnu intonaciju. Novim žicama obično treba oko cca tjedan dana. U roku tih tjedan dana vjerovatno ćete morati češće štimati gitaru nego uobičajeno, ali to je normalan proces. Nakon što se žice “rastegnu” dovoljno neće biti potrebno češće štimanje. Naravno mašinice su ovdje također ključan faktor.


Zaključak :

Klasična gitara za djecu ili bilo koji drugi instrument s kim se dijete prvi put susretne trebao bi biti prvo potpuno funkcionalan i spreman za sviranje i vježbanje. Nadam se da će Vam ovaj vodič olakšati i pomoći u pri odabiru i naravno za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju.

Mala Škola Gitare - komentari