Blues skala – Naučite svirati Blues skalu na gitari

Pentatonik skala prva je skala s kojoj ćete se susresti ukoliko počinjete s učenjem solo gitare. Čim savladate osnovne moduse pentatonike i naučite koristiti skalu u praksi sljedeći korak je blues skala.

Čak i za one gitariste koji su godinama ostali “limitirani” unutar pentatonike – blues skala će im otvoriti nove vidike i pomoći pokrenuti kreativnost. Iako blues skala ne djeluje toliko različita od pentatonik skale, prednosti su neusporedive i budite sigurni da će ova skala ostaviti traga na vašem soliranju i kreativnom izričaju.

Navesti ćemo nekoliko razloga zašto je blues skala toliko vrijedna i važna skala koju se isplati naučiti temeljito. Također danas ćemo objasniti kako svirati blues i pentatonik skalu u različitim pozicijama.

Učite od najboljih :

Svi najbolji gitaristi u povijesti glazbe koristili su ili još koriste blues skalu kao dio njihovih solo dionica. Navesti ćemo samo neke od velikih imena : Jimi Hendrix, Eric Clapton, John Mayer, B.B. King, Tommy Emmanuel, Stevie Ray Vaughan itd…

Osim kod blues i rock gitarista, blues skalu često možemo čuti u jazz, pop i country glazbi. Blues skala popularna je radi njene jednostavnosti, zvuka i radi mogućnosti da je apliciramo u gotovo svaki stil glazbe.

Jednostavna i efektna :

Blues skalu možemo kategorizirati kao jednu od najjednostavnijih skala u glazbi, a istovremeno jednu od naefikasnijih skala koju možemo aplicirati u različitim žanrovima glazbe. Efektivna je u smislu da se lako povezuje s osjećajima slušatelja. Različita interpretacija blues skale produkt je različite emocije koju pobuđuje, pa tako može biti nježna, ljubavna, rokerska itd… sve je stvar individalne kreativnosti svakog instrumentalista.

Pentatonik i Blues skala :

Kao što sam naveo u uvodu Blues skala ne djeluje previše različito od pentatonik skale, a ono što je čini drugačijom jest to što ima samo jednu notu više od pentatonike. Dodana nota snižena je kvinta (b5) koju nazivamo blue notom (čitaj blues notom).  Iako se radi o samo jednoj noti, ta jedna nota čini itekako ogromnu razliku posebno kad se koristi u svim formama pentatonike. Imate osjećaj da svirate potpuno drugačiju skalu od pentatonike, a da ne govorim koliko utječe na kreativnost i ideju.

Razumijevanje soliranja :

Kada budete malo dublje ušli blues glazbu i krenete istraživati blues likove, različite blues forme i općenito blues soliranje, osim sviranja i razumijavanja  blues-a puno će vam biti jasnije kako se svira rock, pop i drugi stilovi. Razumijevanje blues skale i pentatonike pomoći će vam da shvatite kako struktura soliranja funkcionira.

Znanjem i razumijevanjem pomičemo granice :

Kada naučite pentatonik i blues skalu biti će vam jasnije sve solaže koje ste “skinuli” ili ćete “skinuti” od vaših omiljenih gitarista. Gledajte to ovako, svaku pjesmu koju naučite izvor je neke nove tehnike i lick-ova koje ćete moći kasnije koristiti u vašoj improvizaciji s bendom ili vježbe s backing track-om. Dakle, cilj je da od svake pjesme naučimo nešto novo što ćemo aplicirati u budućnosti, to je najbolji način da se razvijate kao kvalitetan gitarista. Također savjetujem da pročitate članak “Kako naučiti svirati gitaru uz Blues

Blues kao beskonačan izvor ideja :

Čak i gitaristi koji godinama sviraju blues uvijek otkriju nešto novo slušajući druge gitariste i općenito glazbenike, bio to novi zvuk, novi cool lick, drugačiji pristup. Blues je beskonačan izvor inspiracije i ideja koje će vas na novo iznenaditi. Što više slušate – više ćete ideja imati !


Kako svirati Blues skalu :

Mnogo gitarista koristi pentatonik skalu kao osnovnu skalu za soliranje i to je ok za početnike. Pentatonik skala praktična je iz razloga što je možemo koristiti u različitim stilovima glazbe. Problem kod većine gitarista jest taj da pri soliranju zaglave na maksimalno dvije pozicije pentatonike dok ostale pozicije zapostave, najčešće su to 1. i 4.  pozicija koje su najpopularnije radi „komotne“ pozicije prstiju. Uvijek gledajte da koristite što je više moguće pozicija pentatonike i da skalom pokrijete cijeli vrat gitare. To ne znači da je uvijek potrebno odsvirati svih pet forma u jednoj solaži, ali ekperimentirajte s pozicijama i ne ograničavajte se na jednu – dvije.

Kombiniranje i dodavanjem nota koje čine blues skalu dobiti ćete veću fleksibilnost unutar pentatonike, proširit ćete skalu i pojačati ideju za improvizacijom. Samo dodavanjem blues note skala će zvučati mnogo muzikalnije. Preporučam vam da vježbate blues skalu preko cijelog vrata gitare i u različitim tonalitetima.

Formula Skale :

Molska pentatonik skala = 1 b3 4 5 b7

A mol pentatonik skala = A C D E G

Blues skala = 1 b3 4 b5 5 b7

A blues skala = A C D Eb E G
E blues skala = E G A Bb B D

 

Am pentatonik skala – Root nota (prima) na E žici

Početi ćemo s pentatonik skalom s primom na šestoj E žici. Crvena boja označava root notu (primu). U ovom primjeru root nota je A odnosno sviramo A mol pentatonik skalu. Ovu skalu možete svirati u bilo kojem tonalitetu, pomičući skalu više ili niže po vratu. Primjer : Ukoliko pomaknete skalu za pola tona više (1 polje na gitari) dobiti ćete A# (ili Bb) mol pentatonik skalu. Zapamtite root nota ili prima definira naziv skale.

--------------------------5--8----------
---------------------5--8---------------
----------------5--7--------------------
-----------5--7-------------------------
------5--7------------------------------
-5--8-----------------------------------

 

A Blues skala – root nota na E žici – Primjer 1

Ovo je A blues skala. U tablaturi primjetiti ćete blues notu (b5) koja se pojavljuje dvaput u skali. Kao i kod pentatonik skale, blues skalu možete svirati u bilo kojem tonalitetu pomičući skalu više ili niže po vrat gitare. Crvena nota prikazuje root notu, dok plava nota označava blues notu.

--------------------------------5--8-----------
---------------------------5--8----------------
-------------------5--7--8---------------------
--------------5--7-----------------------------
------5--6--7----------------------------------
-5--8------------------------------------------

 

A Blues skala – root nota na E žici – Primjer 2

Ovdje je drugi primjer A blues skale s drugom blues notom na 4. polju b žice. Ova pozicija blues note dodatno će “začiniti” 1. modus pentatonike. (4. i 5. polje b žice odsvirajte s prvim prstom.)

--------------------------------5--8-----------
------------------------4--5--8----------------
-------------------5--7------------------------
--------------5--7-----------------------------
------5--6--7----------------------------------
-5--8------------------------------------------

 

E Blues skala – root nota na A žici

U sljedećem primjeru odsvirati ćemo E blues skalu s root notom na A žici (5 žica). Root nota (prima) je E, dakle ovo je E blues skala. Sve crvene note su root note, dok su plave note blues note.

---------------------5--6--7--6-│-5-----------------------------│--------------
----------------5--8------------│---8--5------------------------│--------------
-----------4--7-----------------│--------7--4-------------------│--------------
---5--7--8----------------------│-------------8--7--5-----------│--------------
-7------------------------------│---------------------7--5------│---------5--7-
--------------------------------│--------------------------7--6-│-5--6--7------

 

Kao i kod prijašnjih primjera ovu skalu možete svirati u svim tonalitetima. Primjer :premjestimo kompletnu skalu 7 polustepena (7.polja) više na 12. polje i dobiti ćemo Ablues skalu sa root notom (primom) na A žici.

Preporuka za vježbu :

  • Vježbajte svaku skalu alternativnim trzanjem (dolje – gore)
  • Naučite forme skale napamet
  • Vježbajte skale zajedno s metronomom
  • Vježbajte svaku skalu sporo i polagano gradite brzinu
  • Vodite računa da se svaka nota čuje čisto
  • Naučite tonove na gitari za lakše transponiranje skale u druge tonalitete
  • Vježbajte svaku skalu u različitim tonalitetima
  • Pokušajte napraviti vlastite melodije i lickove iz skale
  • Koristite lickove i pokušajte ih ukomponirati u soliranje

i naravno nemojte zaboraviti zabaviti se ! Sretno vježbanje ! 

Mala Škola Gitare - komentari