Bare akordi : Metode Savladavanja Bare Akorda

Bare akordi za gitaru ili barre akordi – kako vam je draže. U osnovi bare akordi su najjednostavnije rečeno transponirani ili pomični osnovni akordi za gitaru.  Ovaj članak je nastavak prvog dijela kojeg sam ranije napisao, pa ukoliko niste, svakako pročitajte članak „barre akordi“.

Vjerujem da većina Vas početnika na gitari vodi pravu bitku sa bare akordima u samom startu. Mislim da svi dijelimo mišljenje da je jedan od najvećih izazova uspjeti dobiti čisti ton u bare akordu, odnosno da svaka žica zvuči čisto i bez dodatnih zujanja. Bare akordi su izrazito poseban izazov početnicima koji vježbaju na akustičnim gitarama kod kojih je tenzija žica veća te samim time je i teže napraviti hvat bare akorda.

Potrebno je malo vremena da stvari sjednu na svoje mjesto, odnosno da bi se bare akordi čuli čisto. Bitno je da se za početak naoružate strpljenjem i da vježbate svaki bare hvat ispravno.

Prepostavljam da je većina vas pokušala uhvatiti bare akord i vjerujem da vam je većini zadao glavobolju (znam da je meni u počecima također) – posebno kažiprst (1. Prst) kojim bi trebali preklopiti svih šest ili pet žica, ovisno dali pokušavate napraviti hvat s root notom na šestoj E. ili petoj A. žici.

U početku djeluje skoro nemoguće dobiti taj čisti ton bare akorda, ali ne brinite jer ukoliko budete slijedili naveden upute i vježbe navedene u ovom članku i naravno budete ih redovno vježbali stvari će u jakom kratkom roku krenuti na bolje. Obećajem! 🙂

Bare akordi : Položaj kažiprsta (1. Prsta)

Kod kvalitetnog izvođenja bare akorda ključ uspjeha ne leži u tome da moramo svom snagom pritisnuti kažiprst (kojim radimo bare), iako se u početku to tako čini. Određena količina pritiska je potrebna, ali umjerena i izbalansirana. Sve je stvar osjećaja koliko je pritiska na žice dovoljno. Dobro, onda kako dobiti umjeren i dovoljan pritisak da bi bare akordi zvučali pravilno ? Evo nekoliko savjeta :

  • Odaberite polje na gitari gdje ćete vježbati bare akord samo kažiprstom (preporuka da to bude 3., 5. ili 7.polje gdje je tenzija žica slabija)
  • Recimo da ste odabrali 5.polje. Postavite kažiprst preko 5.polja, tada pomaknite – približite kažiprst bliže pragu koji graniči s šestim poljem, ali ne preklapajte prstom prag.
  • Provjerite da je kažiprst ispravno postavljen. Kažiprst mora biti ravan i okomit u odnosu na prag i nikako savijen ili pod nekim kutem.
  • Postavite palac pravilno na stražnji dio vrata, dakle ne isključivo točno iza kažiprst, nego u položaj koji se vama čini komotan, ali dovoljno dobar da pri pritisku dobijete ispravan oslonac.
  • Za dobiti ton u bare akordu žice je potrebno pritisnuti – preklopiti preko praga, ali koliko god se ovo čini logično i jednostavno objašnjenjem, ovdje većina početnika radi grešku. Žice se moraju pritisnuti do određene „točke“ gdje dobivamo ton, a ne do samog drva vrata-hvataljke što većina inače pokušava. Dakle, sve preko te „točke“ tona je previše. Umarate se brže, trošite nepotrebno snagu i bare akordi na kraju zvuče i disonantno.
  • Omjer uložene snage trebate sami procjeniti, a ovisiti će dosta i o kvaliteti same gitare, visini žica, istrošenosti pragova itd…
  • Za kraj odsvirajte sve žice, ako ima zujanja pokušajte to riješiti laganim pomicanjem kažiprsta prema dolje ili gore, ali uvijek unutar polja i bliže pragu. Također dobar trik je malo nagnuti kažiprst na bočnu stranu (prema palcu) iz razloga što je koža prsta na bočnoj strani tvrđa i može nam olakšati hvat.

bare akordi, bare akordi za gitaru, barre akordi lekcije
Navedevih 6 točaka trebalo bi vam olakšati savladavanje pravilnog položaja kažiprsta i omjera uložene snage da bi bare akordi zvučali ispravno.

Zapamtite ukoliko je položaj ruke ispravan, trebati će manje snage u pritisku žica. Kada uspijete savladati prvi dio s kažiprstom pokušajte položiti ostale prste na njihovu poziciju (ovisno o prirodi akorda kojeg ste odabrali) te ponovo pokušajte odsvirati sve žice na gitari. Postupak s ostalim prstima je isti – pritisnite žice bliže pragu, vodite računa da vrhovima prsta radite pritisak na žice i ne dodirujete susjednu žicu u hvatu.

Pokušajte vježbati ove bare akorde (A dur bare akord) :

 

a bare akord
Ako vam u početku vježbanja bare akordi ne budu zvučali potpuno savršeno, ne brinite, to je sasvim normalno jer bare akordi su zasebno i zahtjevno poglavlje za sve početnike. Bare akordi traže da im posvetite malo više vremena. Sjetite koliko ste vremena uložili  da savladate osnovne akorde za gitaru – slobodno računajte uložiti duplo toliko da bi bare akordi zazvučali kako spada.

Još jedna stvar koja bi vam mogla pomoći, a ne bi je trebalo zanemariti je spuštanje (akcije-visine) žica na gitari. Mnogo gitara bez obzira nove ili rabljene imaju dosta visoko postavljene žice, a nerijetko ukrivljen vrat – što vama otežava da vam bare akordi ili općenito akordi zvuče čisto i ispravno. Ukoliko sumljate da vaša gitara ima sličan problem, posjetite trgovinu glazbenih instrumenata, gdje bi trebali znati otkloniti sve nedostatke da bi mogli maksimalno iskoristiti i uživati u vlastitoj gitari.

Uzevši sve navedeno u obzir, učenje bare akorda i dalje može biti izazov. Potrebno je malo vremena da se prsti ojačaju i da im hvat bare akorda postane priroda. Snaga je u drugom planu, najbitnija je tehnika koju ćete izgraditi vježbom, ali kada savladate pravilan položaj ruke i tehniku hvata, bare akordi će postati vaši najomiljeniji akordi – bar znam da meni jesu. Nadam se da će vam ovaj članak pomoć ! Uživajte !Mala Škola Gitare - komentari