Akustične gitare za početnike

Akustične gitare za početnike. Većina početnika koji su se odlučili svirati gitaru imaju tendenciju da odaberu akustičnu gitaru. Ovaj izbor ima smisla jer ne morate kupiti cijeli niz dodatak poput gitarskog pojačala, kabela itd… Međutim, raznolikost dobrih i pristupačnih akustičnih gitara je toliko velika da početnik može lako postati zbunjen koju akustičnu gitaru kupiti. Uzimajući u obzir sve gore navedeno, izabrao sam četiri gitare koje smatram podobnim za početnike na gitari. U nastavku se nalazi detaljan pregled:

Za svaku od navedenih gitara pronaći ćete moj osobni komentar, popis općih specifikacija / opcija gitare i link za njihove recenzije i cijene na Thomman.de (jednoj od najvećih online trgovina na internetu gdje možete pronači odlične akustične gitare za početnike). Javite mi ako imate bilo kakvih pitanja ili komentirajte.

Gitarska terminologija da se lakše snađete  :

Ovdje je navedeno nekoliko gitarskih pojmova koji će se pojaviti u ovom članku :

Pragovi: Pragovi služe da podijele hvataljku gitare (vrat) na segmente – polja, odnosno intervale. Za gitaru, svaki prag prestavlja jedan polustepen. Na primjer, ako je gitara ima standardni štim, onda će prva nota na šestoj žici biti E, prvo polje biti će F, drugo polje biti F # i tako dalje. 22 praga na gitari predstavlja 22 polustepena, dok recimo 24 praga – 24 polustepena (ili dvije pune oktave).

Akcija: Ovo se odnosi na visinu žica u odnosu na vrat gitare. Što su žice niže to će biti lakše i ugodnije svirati na hvataljci.

Pickup ili magneti: Pickup-ovi ili magneti pojačavaju zvuk gitare, odnosno šalju signal (vibracije žica) u pojačalo. Većina pickup-a obično će biti postavljena ispod sedla akustične gitare, a zatim preko kabla spaja se u mikser ili pojačalo koji obrađuju signal i pojačavu ga preko zvuknika preko zvučnika.

Predpojačalo ili preamp: predpojačalo uglavnom služi kao pickup. Pickup-a u predpojačalo šalje prilagođeni signal, a zatim ga predpojačalo usmjerava u gitarsko pojačalo koje onda povećava razinu signala kroz zvučnik.

Fretboard ili hvataljka – Vrat gitare na kojem sviramo
* Ukoliko se želite malo bolje upoznati s dijelovima gitare pročitajte ovaj članak.

Akustične gitare za početnike – Preporuke

Epiphone Hummingbird Pro

Cijena : 300 €

Specifikacije : Elektro akustična gitara Epiphone Hummingbird Pro je entry-level (kopija) verzija poznate Gibson Hummingbird gitare. Tijelo ove gitare ima dreadnought oblik i izrađen je od smreke s laminiranim mahagonijem na bočnim stranama i stražnjem dijelu tijela što ovoj gitari daje toplo i definiran zvuk. Tu je i prednja ploča od smreke koja pomaže da dobijete svjetlije i jasnije visoke tonove. Vrat je tanak, ugodan u oblik d-obliku te se sastoji od mahagonija s hvataljkom od palisandera sa 20 praga. Most je također izrađen od rosewood-a (palisandera), s 6 pinova koji drže žice i sedlom. Hummingbird Pro također ima ugrađene Grover tunere i dekorativnu pick-guard ploču.

Težina: Ova gitara teži oko 2,5 kilograma

Boja: Dolazi u jednoj verziji a to je Cherry Burst boja.

Elektronika: Ova akustična gitara ima ugrađeno Shadow ePerformer predpojačalo koji vam omogućuje da spojite ovu gitaru na pojačalo ili PA sustav. Preamp sustav ima treble i bass kontrolu, kontrolu glasnoće i napaja se s 2032 baterijom.

Sve u svemu, ovo je jedna od najboljih gitara za početnike. Svirljivost je sjajna, ton je toplo i jasan uz pristojnu elektroniku koja realno prenosi zvuk gitare.

Yamaha FG730S

Cijena : 300 

Specifikacije : Yamaha FG730S ima dreadnought oblik tijela, s prednjom pločom od smreke i lameliranim palisanderom na stražnjoj ploči i stranama. Vrat je izrađena od nato drveta i rosewood hvataljkom koja ima 20 praga. Ova kombinacija drveta daje vam odličan zvuk, uz uravnotežene niske, srednje i visoke frekvencije. Vratu je tanak i ugodan, d-oblika u kojem ruka odlično leži. Most ove gitare je izrađen od rosewood-a (Palisander) s šest pinova koji drže žice te sintetičko sedlo. Yamaha ima vlastitu seriju tunera (mašinica) za gitaru koji dobro drže štim.

Težina: Teži oko 1,9 kg.

Boje: Dolazi u tri boje: natural, tobacco brown sunburst i vintage cherry sunburst.

Elektronika: Ova gitara nema ugrađenu elektroniku. Dakle, ako želite pojačati zvuk ove gitare, morat ćete kupiti zasebni pickup ili postaviti mikrofon.

Sveukupno ovo je odlična akustična gitara za početnike, kvalitetno napravljena s udobnim vratom i dobrim zvukom. Model Yamaha f310p je također dobar izbor akustične gitare za početnike.

Takamine G Series

Cijena : 32

Specifikacije : Takamine G serija Dreadnought ili skraćeno GD30 gitara ima Dreadnought oblik tijela, smrekom na prednjoj ploči i laminiranim mahagonijem na stražnjoj ploči i bočnim stranama, tanak vrat od mahagonija s palisander fretboardom koji ima 20 pragova. Zvuk ove gitare je ugodan i toplo s izraženim visokim tonovima. Most je od rosewoord-a kroz koji se provlače žice, dakle nema pinove kao gore navedene gitare. Još jedna jedinstvena značajka za ovu akustičnu gitaru jest da ima 2 sedla. Tuneri su original Takamine i imaju super drže štim.

Težina : Težina ove gitare iznosi oko 2,3 kg.

Boje : Dolazi u dvije boje: crna i natural.

Elektronika : Ovaj model nema ugrađenu elektroniku, stoga će vam trebati externi pick-up ili mikrofon za slanje signala u pojačalo ili mikser. Međutim, postoje i GD30CE modeli koji imaju ugrađenu elektroniku.

Sve u svemu, ovo je jednostavna ali jako dobra akustična gitara s odličnim zvukom i vrlo udobnim vratom. Svakako preporuka.

Washburn WD 10SCE

Cijena : 300 €

Specifikacije : Ova akustična gitara ima dreadnought oblik s cutway-om, što znači da je dio tijela izrezan kako bi sviranje na višim tonovima bilo pristupačnije. Tijelo ove gitare izrađeno je od smreke, s laminiranim mahagonijem na stražnjoj ploči i stranama. Vrat je također od mahagonija, s palisander fretboard-om od 20 pragova. Zvuk je konkretan i toplo, s izraženijim srednjim i visokim frekvencijama. Most je također izrađen od palisandera, s šest pinova za držanje žice i sedlo.

Težina : Teži oko 2,3 kg.

Boje : Dolazi u natural boji.

Elektronika : Ova gitara ima pick-up i preamp sustava ISYS + kojeg proizvodi tvrtka Fishman, svjetski poznati proizvođač predpojačala za akustične gitare. Predpojačalo ima kontrole za bas i treble, glavnu kontrolu glasnoće i uključuje štimer za podešavanje žica na licu mjesta. Pokreće se s baterijom od 9V.

Sve u svemu, ova akustična gitara je izvrstan prvi izbor za početnike. Zvuči sjajno, svira se sjajno i sadrži neke sjajne značajke poput ugrađenog predpojačala i štimera za gitaru. Svakako preporuka. Model Washburn D10S je također dobar izbor akustične gitare za početnike.

 

Akustične gitare za početnike – Zaključak

Znam koliko teško može biti pri odabiru prve akustične gitare. Sve akustične gitare za početnike s ovog popisa su izvrsni i kvalitetni instrumenti. Ukoliko se odlučite za bilo koju od navedenih svaka će zvučati sjajno. Ovdje sam predložio akustične gitare za koje mislim da su jedne od boljih na tržištu (za početnike), svakako – konačni je izbor vaš. Naravno, ima još gitara koje bi mogli dodati na popis – ako imate koji prijedlog pišite u komentare. Sretno s pronalaskom vaše akustične gitare i nadam se da vam je ovaj članak malo olakšao odabir ili bar dao koji koristan savjet ! Javite mi ako imate bilo kakvih pitanja ili komentirajte.

Mala Škola Gitare - komentari