Akustična gitara Ibanez V50NJP – Recenzija

Akustična gitara Ibanez V50NJP. Imao sam priliku svirati ovu gitaru u lokalnom music shop-u, pa da podijelim s vama moje skromno mišljenje. Nadam se da će vam ove informacije pomoći u odabiru vaše gitare.

Akustična gitara Ibanez V50NJP – Zvuk : 

Zvuk gitare je uvijek teško opisati, ali ono što mogu reči za zvuk Ibanez V50 jest da ima širok spektar zvuka, a posebno me impresionirala njegova dubina. Ukoliko ste skloniji rock glazbi, ova gitara će vam savršeno odgovarati radi izraženijih bass tonova koje je po meni i glavni adut ove gitare. Ipak, radi se o gitari od laminiranog drva, pa zvuk nije potpuno “pun” na koji smo inače navikli kod gitara od punog drveta. Ako vam je punoća zvuka problem, možda biste trebali ipak uzeti u obzir gitaru od punog drveta. Također treba napomenuti da ova gitara nije elektro akustična. 

Akustična gitara Ibanez V50NJP – Izdržljivost i pouzdanost :

Obzirom da je ovo akustična gitara, predviđena je da jednostavno “pretrpi” korištenje kao što je sviranje ritma, bez obzira na jačinu i dinamiku udarca ostaje u štimu i pouzdana je po tom pitanju. Međutim, ovo nije gitara ukoliko ste profesionali glazbenik i namjeravate je koristiti na pozornici. Konkretno zbog gore navedenih razloga kao što su laminirano drvo radi kojeg zvuku nedostaje punoće, nema ugrađenu elektroniku što za live izvedbe nije praktično jer morate dodatno postavljati pick-up ili mikrofon – koji se najčešće izbjegavaju radi mogućnosti mikrofonije – feedback-a.
Ukoliko vam ne treba ozvučena gitara za pozornicu, onda je ova gitara sasvim uredu, a ako želite ozvučenu gitaru, onda biste mogli pogledati model Ibanez V72 koji ima ugrađenu elektroniku i odlična je za izvedbe uživo.

akustična gitara ibanez V50njp, ibanez V50njp

Akustična gitara Ibanez V50NJP – Finiš i akcija :

Tvorniče postavke (setup) je odlično odrađen. Čitao sam neke recenzije gdje su komentari bili negativi vezano za postavke, ali moram naglasiti važnost provjere gitare prije nego što je kupite, jer ipak ovo jeftinija gitara pa stoga mogućnost stvarnih defekata je veća. Iako sve gitare prolaze kontrolu kvalitete, zamolite trgovca da je dodatno provjeri prije isporuke, što će oni rado učiniti. Mogučnosti da gitara ima defekt je minimalan, ali dešava se i kod skupljih gitara. U slučaju gitare koja sam ja testirao nisam pronašao nikakvih problema, akcija žica (visina) je bila idealna, nije bilo nikakvih zujanja po pragovima i zvuk je bio uravnotežen. 

Akustična gitara Ibanez V50NJP – Značajke :

Imao sam priliku svirati ovu gitaru i moram reći da je nevjerojatno lako pritisnuti žice i hvatati akorde, što je djelomično zato što je tenzija žica idealna i zato što je vrat prilično tanak za akustičnu gitaru, što idealno za početnike.
Tijelo je dreadnought, nije preveliko, vrlo je lagano, a dovoljno glasno, što je prilično dobro ako vam je treba gitara za nošenje na svirku s društvom, plažu, piknik ili tako nešto.

Stražnja i bočne strane izrađene su od agathis drva (Indonezija), prednja ploča je od smreke, dok je vrat (hvataljka) standardno rosewood. Mašinice su pouzdane i gitara dobro drži štim nakon sviranja. 

Akustična gitara Ibanez V50NJP – Ukupni dojam :

Ova gitara lijepo “leži” u ruci, lijepo zvuči. Mislim da je odlična za one gitariste koje vole više svirati akorde, ali može se koristiti i za fingerpicking tehniku. Tehnike kao što su slide, hammer, pull-off sviraju se bez poteškoća. Rekao bih da je ovo idealna gitara, osobito za početnike koji žele svirati akustične rock ili zabavne pjesme, ali i za naprednije gitariste koji bi željeli imati gitaru koju mogu ponijeti sa sobom za druženje s prijateljima, piknik, na plažu itd… Cijena (120 €) potpuno odgovara kvaliteti ove gitare, a što je najbitnije super zvuči i lijepo izgleda. Svakako preporuka.

Recenzija
Datum recenzije
Proizvod
Ibanez V50NJP
Naša ocjena
51star1star1star1star1star

Mala Škola Gitare - komentari