35 korisnih akorda za ritam gitaru

35 korisnih akorda za ritam gitaru. Ukoliko svirate ritam gitaru za instrumentalistu – solistu, u cover bandu ili ste gitarska pratnja pjevaču/pjevačici trebali biste biti potkovani kvalitetnim akordnim vokabularom.

U nastavku obraditi ćemo 35 korisnih akorda za ritam gitaru koji će vam pomoći da proširite vaš akordi vokabular i postanete ritam gitarista kakvi bi mnogi poželjli imati u bandu.


Zašto ritam gitara ?

Činjenica je da provedemo više vremena svirajući ritam na gitari nego što provedemo vremena solirajući.  Također bitno je napomenuti da dobar ritam gitarista primi jednaku dozu poštovanja od ostalih kolega glazbenika kao i solista na gitari. Oni koji su godinama u glazbenoj industriji to dobro znaju cijeniti i znaju koliko ritam gitarista znači glazbeniku, posebno solistu ili pjevaču. Iz iskustva vam govorim da je kvalitetan ritam gitarista zlata vrijedan u bandu – posebno autorskom. Kvalitetno odsvirana ritam gitara je poput “zaraznog” refrena. Dobar primjer je pjesma Wonderwall od Oasis-a gdje je ritam gitara označila pjesmu.

Današnju lekciju prvenstveno naučite radi sebe – da postanete bolji i kvalitetniji gitarista. 35 akorda je mnogo za “progutati” odjednom (znam da je bar meni bilo). Trebati će vremena da stvari sjednu na svoje mjesto i da dobijete osjeća kada ih primjeniti u pjesmi.

Preporučam da se detaljnije upoznate s ovim oblicima akorda koji su namjenjeni da interveniraju umjesto dur, mol, maj7, m7 ili dur7 akorda, te da iste obogate novim zvukom. Ekperimentirajte, vježbajte primjeniti jednog po jednog u pjesme koje znate svirati. Ne pretjeruje, dozirajte jer svaki akord ima svoje mjesto i vrijeme.

 

Blues odličan primjer :

Blues glazba je odličan primjer. Većina blues gitarista često dodaju jedan oblik disonance u 5. Akordu (obično je to akord koji dolazi odmah prije početka strofe – pjevanja u bluesu). Ta disonanca stvara jedan oblik „tenzije“ koja se kasnije opušta sviranjem 1. Akorda (prvog akorda u početku strofe).

Uzeti ćemo za primjer progresiju E akorda u 12-taktnom blues-u. Standardni 12-taktni blues sastoji se od tri akorda – 1. akorda, 4. akorda i 5. akorda. U E tonalitetu to su akordi E (1.akord), A (4.akord) i B (5 akord).

Pokušajte malo detaljnije proučiti V7 akorde i naravno ekperimentirajte s njima u vašem sljedećem jam sessionu s bendom.

 

Nekoliko savjeta :

Ponekad bi ritam gitara trebala izbjegavati akorde s root notom – primom na 6. i 5. žici. prvenstveno iz razloga što ponekad ti akordi zvuče nezgrapno u kombinaciji s recimo klavijaturom, bas gitarom ili drugom gitarom, odnosno više smetaju nego dobro zvuče u cijelini.

U tim slučajevima potrebno je napraviti „redukciju“ akorda – točnije svirati samo relevantne note u akordu, a to su terca (3) i snižena septima (b7). Pokušajte iz akorda „izolirati“ 3. i b7 i primjetiti ćete kako momentalno stanjujemo zvuk i stvaramo manju konfuziju svirajući s drugim instrumentima. Također dosta je uobičajeno izbjegavati kvinte (5) kod akorda – jezzeri to rade jako često. Pokušajte „izbaciti” kvintu (5) iz akorda i primjetiti ćete veću „čistoću“ pri sviranju.

35 korisnih akorda za ritam gitaru

 

5 maj7 akorda – (Amaj7 primjer) :

 

5 maj7 akorda za gitaru

5 mol7 akorda – (Amol7 primjer) :

 

5 korisnih mol7 akorda

5 dur7 akorda – (A7 primjer) :

 

5 korisnih dur7 akorda

5 korisnih dur akorda – (A primjer) :

 

5 korisnih dur akorda

Ovo su akordi koje bi mogli zamjeniti jednostavne dur ili dur7 akorde (durski kvintakordi) u progresiji. Dodavanjem 9. ili 13. akordu dobiti ćemo specifičan blues zvuk koji je odličan za “začiniti” standardnu progresiju akorda.


5 korisnih mol akorda :

 

5 korisnih mol akorda

Dodavanjem 9. i 11. note vaši će mol akordi zazvučati zanimljivije i sofiticiranije.

5 korisnih dominantnih akorda :

 

5 korisnih dominantnih akorda

Pokušajte primjeniti neke od navedenih akorda umjeto standarnih septakorda (kao na primjer A7 akord). Ove forme akorda često koriste blues gitaristi kao Danny Gatton, Brian Setzer ili Larry Carlton.

5 korisnih V7 alternativnih akorda :

5 korisnih V7 alternativnih akorda

V7 akordi najčešće se koriste u klasici, jazzu ili molskim progresijama. Ako želite vaše septakorde (oznaka 7) začiniti s malo jazzy zvukom pokušajte primjeniti ove akorde umjesto standardnih dominantnih septakorda.

Mala Škola Gitare - komentari